Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Български филм триумфира с прожекции в Гърция (ВИДЕО И СНИМКИ)

22 октомври 2024, 13:09 часа • 475 прочитания

След като отбеляза своята премиера в София в рамките на тазгодишния фестивал Master of Art, филмът за родения в Созопол художник със световна известност Йоргос Гунаропулос, беше селектиран в програмите на редица международни фестивали. Излъчван от Ню Мексико през Бангалор до Самотраки, където получи награда за най-добър документален филм, той продължи своето гръцко пътешествие в началото на месец октомври. За големия интерес към трите прожекции в Гърция, специално за Actualno.com разказва Елисавета Станчева, сценарист и режисьор на продукцията. 

Три прожекции на филма Ви в рамките на една седмица и общо над 500 зрители в Гърция – как се случи всичко това?

Филмът ни беше излъчен в рамките на експедицията “По стъпките на Гунаропулос”, която се организира за втори път от българо-гръцкото дружество в Созопол. Мисля, че за първи път тя се е състояла преди повече от 10 години, а тази година основните спирки бяха в Гефира, Волос и в Евксинуполис, където семейството на художника е прекарало известно време след напускането на Созопол.

Още: Четири мащабни изложби "завладяват" Музея на хумора и сатирата в Карикатурен салон 2024 (КАРИКАТУРИ)

Плакат за прожекциите на филма в Гърция

В пътуването традиционно участват созополчани, които, освен че почитат паметта на видния си съгражданин, се срещат със свои роднини в Гърция и по мои наблюдения, дълбоко се потапят в света на спомените.

Много важно е тук да кажа, че нашият филм е посветен както на Гунаропулос, така и на спомените най-общо – като важни мостове във времето. Така че, струва ми се, поканата, която получихме от председателя на дружество “Аполония”, г-жа Аспасия Порожанова, да се присъединим към тазгодишното пътуване и да покажем филма в трите основни спирки-локации беше съвсем удачна.

Още: Траш арт - изкуство от отпадъци създадоха във Варна

Участниците в експедицията “По стъпките на Гунаропулос” и част от домакините в Евксинуполис

В предварителния ни разговор споменахте една непозната до момента ценна икона, изработена от Гунаропулос, която се свързва с тази експедиция?

Да, иконата е непозната за изследователите, но разбира се е съвсем позната на жителите на Евксинуполис, а оказва се и на част от тези от Созопол. Благодарение на текущата експедиция тя стана достояние и за наследниците на художника, които, макар и интензивно работещи с наследството и паметта на художника, също не знаеха за нея. За това много значимо за ранното творчество на художника произведение предстои да се говори и пише, сигурна съм.

Още: Ботаническата градина към БАН - домакин на ежегодните''Есенни срещи с растенията''

Как беше приет “Йоргос Гунаропулос от Созопол” в Гърция?

Хората, които ме познават знаят, че имам склонност да гледам на евентуалностите със скептицизъм, така че за мен невероятният успех, който имахме, беше първоначално… невероятен! Първо – посещаемостта и на трите места ме порази, например в Гефира, където живеят общо около 3000 души, ние имахме близо 200 зрители.

Трейлър на филма:

Още: В "Нощ на литературата" ще се четат откъси от 19 европейски заглавия в 10 места в България

После – реакцията на публиката: във Волос един от гостите на прожекцията по-късно чистосърдечно си призна, че първоначално е присъствал, защото е трябвало да придружава жена си и мислите му са били в посока “поредния скучен документален филм, който ще трябва да изтърпя”. Този човек, за когото научих, че всъщност е един от сериозните бизнесмени в региона, и чиито семейство идва от Поморие, след прожекцията излезе от салона със сълзи на очи, а след това дълго говорихме – за паметта, за корените и за красотата на нашето море, която е запечатана от Ясен Харалампиев във филма ни.

Разкажете ни за прожекцията във Волос – с какво се отличи тя?

Ще си призная най-чистосърдечно, че се бях подготвила с реч, която да изтъкне предимствата на камерните представления, защото очаквах в салона да сме си ние и още 10-15 случайни минувачи.

Каква беше моята изненада, когато, тъкмо преди прожекцията, при нас с вестник с ръка се появи колоритната созополчанка г-жа Ласкариди. По-рано през деня, сядайки да пие кафе в центъра на града, тя потърсила и намерила там местния ежедневник и разгръщайки го, попаднала на репортаж за предстоящата прожекция. Не знам, чия усмивка е била по-широка при вида на тази статия – нейната тогава или моята половин час преди започването на филма.

Още: Домашни любимци и класически автомобили: 20 графити художници ще оживят София (СНИМКИ)

Страница ежедневника “Таксидромос”, който излиза във Волос, с новина за българската прожекция

Следва да спомена, че прожекцията във Волос се осъществи благодарение на подкрепата на заместник-кмета г-жа Георгия Токали, която отговаря за просветата и науката в общината и чийто екип явно беше свършил много добра работа, защото 200-местният киносалон, който ни бяха предоставили, се напълни! Така че, след всички речи на официалните лица, когато дойде моят ред, аз говорих вече за други неща, съвсем различни от първоначално намислените.

Началото на прожекцията на филма “Йоргос Гунаропулос от Созопол” във Волос

Планирате ли вече следващите показвания на филма?

С гордост ще споделя, че филмът ни беше селектиран в програмата на берлинския DOK ART Festival от Христо Христозов, който курира тазгодишното издание и когото аз силно уважавам. На 4 ноември, понеделник, в кино “Бротфабрик” ще бъде показан както филмът ни за Гунаропулос, така и “Нестинарка. Голямата среща на Марин Големинов и Цанко Лавренов”, който филм направихме също съвместно с Ясен Харалампиев и е продуциран от Лаврен Петров. Щастлива съм, че Българският културен институт в Берлин осъществява такива програми, а ние имаме възможност да сме част от тях.

Предстояща прожекция в Берлин

Следващата прожекция на филма “Йоргос Гунаропулос от Созопол” ще се състои в рамките на етнографския кинофестивал ОКО и ще бъде на 9 ноември в София. Там филмът ни е включен в националния конкурс за късометражен филм „НАШЕТО ОКО“, а блокът с нашето участие започва с “Балада за самозвания рицар Желязко и огнедишащия дракон Димчо” с художник Пенко Гелев – един изключително интересен наш артист, с чиято кино-фантазия нямам търпение да се запозная!

Още: С ценно дарение от наследниците му, художникът Йоргос Гунаропулос се завръща в родния си Созопол (СНИМКИ)

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес