Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Севернокорейски войници в Украйна: Всичко, което се знае досега (ВИДЕА)

22 октомври 2024, 12:47 часа • 1754 прочитания

Хиляди войници от Северна Корея са прехвърлени в Русия, за да се обучат и включат във войната в Украйна. Истина ли е това и какво се очаква да се случи, ако те се включат във военните действия?

Какво казват в Украйна

Миналата седмица президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви фактическото встъпване на Северна Корея във войната на страната на Москва. По-късно той уточни, че КДНР подготвя 10 хил. военни за изпращане в Русия: "Това фактически вече е официално потвърждение, че втора страна влиза във войната и редом с Русия ще воюва срещу Украйна."

По думите на ръководителя на украинското разузнаване Кирило Буданов в източната част на Русия се подготвят около 11 хил. военни от КНДР. Те ще са готови да участват в бойните действия от 1 ноември, първите 2600 души ще бъдат изпратени в Курска област, където руснаците трети месец се опитват да отблъснат военните сили на Украйна.

Още: "Неизбежна мярка": Северна Корея определи Юга като "враждебна държава"

Също така украинската страна показа две видеа, на които се твърди, че са показани военни от КНДР на полигона в Сергеевска, Приморски край (40 километра от границата с Китай и 240 километра от границата със Северна Корея). Украински OSINT-аналитик потвърди мястото на заснемането на едното от видеата (второто е направено в помещение), експертите коментират пред "Важные истории", че военните "говорят неразбираемо на корейски.": ВИДЕО с готвещи се да се бият в Украйна севернокорейци обикаля социалните мрежи

Руският опозиционен информационен телеграм канал ASTRA геолокализира още две видеа, отново от Приморския край, показващи севернокорейски войници. "Прекрасни съюзници пристигнаха от Северна Корея. Надявам се войната да свърши тук", казва авторът на видеото на якутски език.

Още през 2023 г.

В Украйна твърдят, че технически персонал и инструктори от КНДР са в руската армия още от миналата година. Те обслужват пусковите установки за балистичните ракети KN-23, които се доставят от Северна Корея. В началото на октомври т.г. след обстрел на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) под Донецк загинаха шестима военни от КНДР, още трима бяха ранени, съобщи Kyiv Post, като се позовава на източници от разузнаването на Украйна. Появи се информация за бягството и задържането на 18 севернокорейски военни в Курска област - общо там е имало 40 военнослужещи, които обучавали руснаците да използват въздушни балони за военни цели.

Още: Северна Корея взриви път, свързващ я с Юга (ВИДЕО)

Какво казват в Южна Корея

На 18 октомври разузнаването на Южна Корея (NIS) съобщи за прехвърлянето на 1500 севернокорейци от специалните части на Северна Корея в периода от 8 до 13 октомври. Военните преминават обучение в източната част на страната - Владивостоск, Усурийск, Хабаровск и Благовещенск. Те имат руска униформа и оръжие, а така също и удостоверение за установяване на личността от източните региони на Русия. След приключване на подготовката военните ще бъдат изпратени на фронта. 

Освен това от NIS смятат, че Северна Корея подготвя 12 000 военни, които да изпрати в Русия, в това число и специални части, съобщиха южнокорейски медии.

От NIS потвърждават присъствието на севернокорейски специалисти в зоната на военните действия. В съобщение на разузнаването на Южна Корея се казва, че през август на пусковата площадка за ракетите KN-23 е бил зам.-министърът на военната промишленост на КНДР с десетки офицери.

Още: Братска дружба с КНДР: Путин внесе в Думата "стратегическото партньорство" с Пхенян

Какво казва Запада

Високопоставен чиновник от НАТО заяви пред Washington Post, че Алиансът няма информация за подготовката на голям брой севернокорейски военни за изпращане в Русия.

Фактът, че западното разузнаване не потвърждава прехвърлянето оставя 10% вероятност, че информацията за военнослужещи от КНДР в Русия няма да се потвърди, коментира Фьодор Тертицкий, старши научен сътрудник и специалист по армията на КНДР. По думите му може да се вярва на съобщенията на разузнаването на Южна Корея. 

Още: КНДР изстреля множество балистични ракети с малък обсег

Какво могат военните от КНДР?

Изхождайки от данните на южнокорейското разузнаване може да се каже, че в Русия се изпращат военнослужещи от 11-ти корпус на армията на КНДР, твърди Тертицкий. По думите му "това  е много боеспособна част с много мръсна репутация. Това е специална част. В началото, когато чух новините, си помислих, че севернокорейците могат да предложат някаква глупост във вид на нещастни пехотни роти, които помагат на колхозите. Но съдейки по наличната информация там са заминали, ако не суперелитни, то напълно боеспособни части - щурмоваци."

През 2012 г. американското разузнаване оцени специалните части на КНДР като добре тренирано и мотивирано подразделение, съобщи The Guardian. По скалата от 1 до 10 боец от специалните части на КДНР би получил 5. 

Още: Буданов с прогноза кога Русия смята да приключи войната

Проблемите

Все пак в 12-хилядният им контингент няма достатъчно военни, които да говорят руски, а в руската армия едва ли има много специалисти, владеещи корейски, припомня Тертицкий. Езиковата бариера може сериозно да затрудни координацията на севернокорейските и руските части. 

Освен това в армията на КНДР и сега има политически ръководители, които контролират командирите и за всяка заповед е необходимо тяхното съгласие. 

"Когато ти кажат да започнеш стрелба, ти не казваш: "Да, другарю, командир на рота!", ти питаш: "Другарю, политически ръководител, потвърждавате ли заповедта на другаря командир?" Времето, загубено в това потвръждение може да доведе до това, че военните сами да попаднат под противников огън. В руската армия няма политически ръководители, още през 1942 г. те са премахнати от Йосиф Сталин

Малко са

Според военния анализатор Ян Матвеев 12 000 души за войната в Украйна са невероятно малко. Много ще зависи от това дали Ким Чен Ун ще се ограничи с тези подразделения. 

Численост на армията на КНДР

От гледна точка на числеността на армията Ким лесно може да си позволи да изпрати на фронта няколко десетки хиляди души. По данни на Международния институт за стратегически изследвания (IISS) през 2018 г. във въоръжените сили на КДНР са служили около 1,2 млн. души, като в дадения момент това е бил четвъртият показател в света. Числеността на специалните части е 200 хил. души. Затова е невъзможно да се предвиди колко военни Ким реално е готов да изпрати. Самият Тертицкий през юни, когато Русия и КДНР подписаха договор за стратегическо партньорство, нарече изпращането на севернокорейски войници в Украйна "малко вероятно", сега той казва: "Сензациите се случват."

Още: Северна Корея увеличава ядрените си оръжия

Снимка: Kremlin.ru

Кой може да попречи на Ким Чен Ун

Китай. Ръководството на Китай може да попречи на изпращането на северокорейски военни, оказвайки натиск върху Русия, но сериозни механизми няма, смята Тертицкий: "Ако такива механизми съществуваха, то КНДР нямаше да има ядрено оръжие и там би съществувала много по-малка диктатура, в КДНР щеше да има китайски войски и биха провеждали месечни празнувания на китайско-корейската дружба."

Китай може да получи от Русия много повече, отколкото от КНДР, смята Тертицкий. Достатъчно е да се припомни доколко Москва зависи от Пекин по въпросите на заобикалянето на санкциите  и природните ресурси. 

Още: Изгубени в реалността: Русия ще внася учители от Северна Корея

Южна Корея. Южна Корея има много по-малко възможности да попречи на Ким Чен Ун. Страната е притеснена, че в замяна на живата сила КДНР ще получи от Москва оръжие, което ще промени разпределението на силите на Корейския полуостров. На първо място става въпрос за високоточно оръжие - в отговор Южна Корея може да свали ограниченията за доставка на свое оръжие за Украйна - до момента тя директно осигурява на Украйна само хуманитарна помощ. 

Въпросът за свалянето на ограниченията се обсъждаше още през юни, когато Русия и КНДР подписаха Договор за стратегическо партньорство, но оттогава позицията на Южна Корея не се е променила.

Сега властите на Южна Корея отново разглеждат разширяването на военните доставки за Украйна. Преди всичко става въпрос за отбранителни оръжия, пише Yonhap, като се позовава на източник в правителството. Ако Южна Корея реши да доставя на ВСУ оръжие, то тя вероятно ще направи това чрез трети страни. Освен това се обсъжда и вариантът за изпращане в Украйна на група военни, които биха могли да изучат тактиката на севернокорейските специални части и да вземат участие в разпитите на пленените от КНДР: Южна Корея планира да помага на Украйна срещу Северна Корея (ОБЗОР – ВИДЕО)

САЩ. Икономическите санкции, с които сега САЩ биха могли да изплашат КНДР, не съществуват, убеден е Федор Тертицкий: "Единствените санкции, които биха могли да ги уплашат, е заплахата да се убие вождът. Никой няма да направи това, защото е прекалено рисковано. Всички санкции срещу Северна Корея могат да доведат само до това, че народът няма да има какво да яде. Спряха ли санкциите тяхната ядрена програма? Не."

За перспективите за каквато и да било военна операция на САЩ срещу КНДР може да се мисли само след президентските избори на 5 ноември. Ако Камала Харис победи, то това почти със сигурност няма да се случи, а в случай на успех на Доналд Тръмп теоретично всичко е възможно. 

Лойд Остин. Снимка: Getty images

САЩ и Запада могат да заплашат Русия с увеличаване на военната помощ за Украйна, но в последно време съществено подобрение за Киев няма. Володимир Зеленски вече няколко месеца неуспешно моли да бъдат разрешени ударите със западно оръжие с далечен обсег във вътрешността на Русия. По време на посещението си в Киев министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин нищо не каза по въпроса, отбелязвайки само, че САЩ ще доставят на Украйна всичко, което е необходимо в борбата за оцеляване.

Още: На съюзниците Путин и Ким им се късат язовирите: Ким "помага", седнал на столче (ВИДЕО и СНИМКИ)

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес