Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"БОЕЦ" организира протест срещу вътрешния министър

22 октомври 2024, 15:16 часа • 757 прочитания

Гражданското движение "БОЕЦ" призовава за оставката на вътрешния министър Атанас Илков, като насрочи протест за вторник в 18 часа. Основното обвинение на организацията е, че Илков не може да осигури честността на предстоящите избори и дори предполага, че под негово ръководство има покровителство над купувачи на гласове, свързани с Делян Пеевски.

Чадър

"БОЕЦ" твърдят, че има конкретни данни за купуване на гласове в района на Велинград, където полицейски служител е бил разследван и отстранен заради комуникация с колежка, която разкрива схема, свързана с купуване на гласове. Георги Гагов, полицай от Велинград, е изпратил съобщение до своя колежка Симона Узунова от Пазарджик на 20 август, в което описва как "Дани Кучето" – прякор на временно назначения шеф на полицията в Пазарджик, Даниел Бараков – прикривал престъпления, свързани с купуване на гласове от ромската махала в община Септември и Велинград. Още: "Пръчът" и "Семката" да се помолят на "Отчето" да смени "Памперса" на министъра, че се не трае

Малко след този инцидент Гагов изпраща ново съобщение, в което съобщава, че информацията скоро ще бъде публикувана от "БОЕЦ". Узунова докладва за разговора, и вследствие на това срещу Гагов е образувано дисциплинарно дело по предложение на Бараков и одобрено от министър Илков, което води до неговото отстраняване от работа девет дни по-късно.

Рокади в МВР

Според "БОЕЦ", след последните избори са се случили значителни кадрови промени в МВР, насочени срещу служители, разследващи схеми за купуване на гласове. Те твърдят, че ръководни кадри, включително началници на сектори и групи в Стара Загора и Казанлък, са били понижени или отстранени, защото са работили по случаи за купуване на гласове в региони като Гурково. "БОЕЦ" посочва, че тези рокади са извършени с участието на Лазар Христов, бившият началник на ключовия отдел "Вътрешна сигурност" в МВР. Още: "Обидно е": МВР-министърът за исканията за оставка заради бездействията по списъците с купувачи на гласове

Христов, който е считан за близък до бившия министър Калин Стоянов, също свързан с Пеевски, е бил освободен от поста си, без да бъде дадено обяснение от страна на МВР. Според "БОЕЦ", действията на Христов и Илков са насочени към покриване на разследвания за купуване на гласове, за да се осигури политическа подкрепа за определени кръгове.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес