Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Наторяване в градината: Видове тор и какво трябва да знаете

08 април 2024, 15:14 часа

За да постигнете чудесна градина, важно е да обърнете внимание на вашата почва и нейното подхранване. Най-често се използва смес за зеленчуци, билки и саксии, както и универсална смес – които често съдържат тор с бавно освобождаване. Те ще подхранват вашите растения за определен период – около 3 до 9 месеца.

Добрите градинари споделят, че освен универсална смес трябва да използвате гранулиран тор или тор на водна основа за допълнителна полза за вашите растения.

Ето правилният начин за наторяване на най-ранните зеленчуци в градината

Кога и колко често да наторявате вашите растения?

Водоразтворим и гранулиран тор

Когато се отглеждат зеленчуци, винаги се препоръчва да се дава допълнителна храна на растението, за да се увеличи максимално реколтата. Гранулиран тор може да се прилага по време на вегетационния период, на 3-4 седмици. Другият вариант е да използвате водоразтворим тор, който се смесва при поливане веднъж седмично.

Съвети за наторяване на градината

Какъв тор да използвате?

Пред вас стои голям избор от торове - за домати, зеленчуци и плодове, за цветя и многофункционални. Всеки вид тор има свое уникално съотношение азот-фосфор-калий. Видът тор за вашата градина трябва да бъде предназначен за растенията, които отглеждате и техните нужди. Въпреки това, ако използвате тор за цветя, а отглеждате зеленчуци – това няма да навреди на реколтата.

Органични и синтетични торове - каква е разликата

Има 3 вида торове: органични, на органична основа и синтетични. Сертифициран органичен означава, че е 100% от растителни или животински източници. Органичните торове означават, че продуктът е естествен, а не синтетичен. Синтетичните торове са съединения, направени изкуствено чрез химични реакции.

 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес