Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-ефикасното сенно обезпаразитяване на градинката плевели и насекоми

17 ноември 2021, 18:05 часа

Ноември е месец за почистване на зеленчуковите площи от растителните отпадъци. След това процесът продължава чрез наторяване с оборски тор, фосфорни и калиеви торове. Обеззаразяваме почвата с базамид гранулат срещу появата на нематоди, насекоми, плевели. За по-леки почви дозировката е 30-40 г на кв.м., за по-тежки – 45-50 г. Препаратът внясаме наравно с фрезоване, след което валираме почвата и покриваме с фолио. Базамид гранулатът остава в почвата около седмица, а след това фолиото се премахва и почвата започва да се обработва след 2-4 седмици. Чак 20 дни след този период може да започне засаждането на зимни култури. Третирането се осъществява веднъж на три дни.

Оранжерии

Ако оранжерията ви е до 1 декар, за обеззаразяване третирайте с 1% разтвор от формалин, след което трябва да затворите оранжерията за 1-2 дни и да проветрявате поетапно. При по-големи площи на оранжериите с проветрителни инсталации, внесете формалина чрез изпаряване – 60 л за 3000 куб.м. площ. На всеки литър формалин добавете по 100 г калиев перманганат. Важно е да работите със специално облекло и противогаз. Веднага след третирането затворете оранжерията за 2 дни и след това проветрете.

Засяване

В първите дни от месец ноември започва сеитбата на домати и краставици за зимното производство в оранжерия. Необходимата торопочвена смес също обеззаразяваме с помощта на базамид гранулат. Семената обеззаразяваме с 30% разтвор от перхидрол, разреден в съотношение 1:10. Семената поставяме в торбички от тензух и потамяме в получения разтвор. Тези на краставиците оставете за около 20 мин, на доматите – за 25 мин, на пипера – за 30 мин. След което измивате семената обилно с вода в продължение на половин час, изсушавате добре и са готови за сеитбата. Количеството е около 4000 бр растения на декар за доматите, 2200 бр за декар при доматите и  4000бр за пипера.

Лозя

Започваме фундаменталното торене на лозята с калиеви и фосфорни торове, а след това идва ред на изораването в дълбочина 18-20 см. От торенето зависи качествената продукция.Чрез него се поддържа плодородието на почвата и растенията се снабдяват с нужните им хранителни вещества. Имайте предвид, че ако сте избрали да наторявате с хлорен йон, той влияе отрицателно на гроздовото зърно, затова за предпочитане е да се доверите на калиевия сулфат. При винените сортове може да добавите и калиев хлорид. Вариант за калиев тор е използването на пепелта от изгорени лозови пръчки и слама. 
През ноември следва и изрязването и загрибването на някои десертни и винени сортове. Също така се изваждат малките лозички от вкоренищата, сортират се правилно и се съхраняват.

Ако има болни лози, те се изкореняват. В борбата с рака при лозите най-оптимални резултати дава  нафто-динозоловата емулсия, като е в отношение 2% динозол 50 или нитрозан 50 + 0,250 мл нафта, емулгирана с обикновен сапун.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес