Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли да засадите магнолия в градината си - ето какво трябва да знаете

26 март 2024, 06:48 часа

Преди да засадите магнолия близо до къщата си, по-добре е да научите всички плюсове и минуси за това растение, за да избегнете проблеми, които могат да бъдат свързани с него в бъдеще. 

Магнолията е невероятно красиво дърво, което може да украси всеки двор, но опитните градинари посочват няколко съществени недостатъка, на които трябва да се обърне внимание.

Недостатъци на магнолията

Някои сортове магнолии са големи и могат да заемат голяма площ. Ако засадите магнолия твърде близо до къщата, тя не само ще блокира достъпа на светлина до прозорците, но в бъдеще може да доведе до проблеми с основата или дори до повреда на стените.

Магнолиите имат много мощни корени, които растат бързо и дълбоко. Ако проникнат под основата, ще нанесат щети на сградната конструкция, а засадените в близост растения няма да растат правилно, защото магнолията ще забави растежа им.

Магнолия разцъфна върху новия флаг на щата Мисисипи

На какво разстояние да засадите магнолията?

Най-добре е да засадите магнолия на 5-6 метра от къщата, за да избегнете проблеми в бъдеще. За да не се притеснявате, по-добре изберете по-малки сортове, които няма да нанесат такива щети.

Можете да засадите магнолия близо до къщата, но е важно да планирате всичко добре и да намерите правилното място. Сортовете Magnolia stellata или Magnolia liliiflora могат да бъдат засадени в малка градина.

Младият разсад обикновено се засаждат през пролетта. Ямката за засаждане трябва да е с диаметър приблизително 1 м, с предварително подготвен субстрат от торф, градинска пръст и пясък. За зимата разсадът трябва да бъде изолиран, в противен случай няма да преживее първото застудяване. За тази цел са подходящи торф и компост. Пълното покритие ще предпази от вятър и температурни промени. Наблюдавайте внимателно растението, тъй като зимните размразявания могат да причинят напукване на почвата. Кората от иглолистни дървета в близост до ствола ще помогне да се запази влагата и да се предпази растението от вредители. 

Размерът на дупката за засаждане трябва да бъде приблизително два пъти по-голям от кореновата система на разсада. Почвата се смесва с компост и друга органична материя, след което се добавя малко речен пясък. На дъното на ямата трябва да се постави дренажен слой: черупки от яйца, натрошен камък или експандирана глина. След това малко пясък- пласт с дебелина не повече от 15 см се изсипва в дупката, а останалата част от нея се запълва с плодороден субстрат. Разсадът се поставя в центъра на дупката и кухините се уплътняват с пръст. Дървото се полива добре, не е необходимо да се наторява почвата. Когато водата се абсорбира, мулчирайте почвата с помощта на кора от иглолистни дървета. През първите 3 години от живота на растението почвата около ствола на дървото трябва редовно да се разкопава.

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес