Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Максимална реколта от домати - какво да засадите между лехите

10 август 2023, 07:15 часа

Добивът на домати може да бъде засилен чрез правилното подбиране на растения, засадени в тяхната близост. Спазването на определени принципи при засажданете в съседство може да има положителен ефект върху растежа и качеството на вашите домати.

На какво разстояние се сеят доматите един от друг - берекетът е в кърпа вързан

Пространство и гъстота

За успешното развитие и обилна реколта на доматите е важно да им предоставите достатъчно пространство. Гъстотата на засаждане може да намали добива. Въпреки това, поради ограничения в градинското пространство, много градинари засаждат доматите твърде близо един до друг. Спазвайки определени принципи, това може да доведе до положителни резултати.

Растения за засаждане с доматите

Има няколко растения, които могат да бъдат засадени в лехите на доматите, за да подобрят тяхната растежна среда и да увеличат реколтата:

Увеличете реколтата на доматите с тази невероятна комбинация

1. Невен

Невенът не само добавя красота към градината, но и предпазва доматите от вредители. Този цветен спътник подпомага борбата със вредни насекоми и допринася за здравето на доматите.

2. Синап

Синапът обогатява почвата с полезни вещества и естествени торове. Той не само предпазва доматите от болести, но и помага за укрепването на растенията.

Доматите ще спрат да се напукват, ако сложите това в лехите

3. Лук и зеленолистни

Лукът и доматите са добри "съседи" в градината. Когато младите домати станат по-силни, ранният лук може да бъде използван. Зеленолистните растения също съжителстват добре с доматите, но е важно да се отстраняват издънките, които може да попречат на достъпа на слънчевата светлина до зелените части на растенията.

Съчетавайки тези растения в лехите на доматите, можете да постигнете по-здрави и плодородни растения. Засаждането в съседство може да помогне за предпазването на доматите от вредители и болести, както и за подобряването на почвата и околната среда.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес