Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къртиците една по една ще изскочат от градината, просто засадете ТОВА

30 май 2024, 13:34 часа

Градинарският сезон започна още в началото на май и набира скорост. Сега си струва да обърнете внимание къде има дупки в цветните лехи, които могат да бъдат запълнени с по-малко взискателни растения. Така ще оползотворите по-добре наличното пространство и ще се предпазите от вредители.

Въпреки че лесно можете да запълните цветните лехи с полезни култури, често остават празни места под храсти или овощни дървета. Обикновено нямаме идея какво да засадим там, защото сянката, която хвърлят дърветата, оказва негативно влияние върху растежа на други растения.

Къртица в градината е проблем

Още: Как да засадите малини у дома? Опитайте с този трик с хартия! (ВИДЕО)

Наличието на къртици в градината е истинско бедствие. Да, те са полезни, защото ядат ларви на насекоми, земни червеи и охлюви. Те обаче нанасят много повече щети. Те копаят дълги коридори в земята, като по този начин унищожават корените на култивирани и декоративни растения.

От своя страна техните нашествия бързо съсипват внимателно поддържаната трева. Днес обаче ще ви дадем идея как да се борите с тях само по хуманен начин.

Как да се отървете от къртица? Засадете чесън!

Още: Розите цъфтят като луди с това евтино лекарство от аптеката

За да се отървете от къртица, просто засадете растения в градината, чиято миризма животното не може да понесе. Едно от тях е чесънът, както обикновен, така и див, и декоративен.

Благодарение на него ще се отървете от къртицата и ще получите вкусна добавка към вашите ястия. Ако обаче къртицата ви е особено упорита, можете да изчакате, докато чесънът порасне, да смачкате няколко скилидки, да ги смесите с рициново масло и да ги хвърлите в почвата. Свежата миризма на чесън ще бъде толкова дразнеща, че къртицата няма да се появи повече!

Други растения, чиято миризма отблъсква къртиците

Чесънът не е единственото решение. Ароматът на популярни билки също е ефективно оръжие срещу нежеланите наематели. Една от тях е босилекът, който си струва да отглеждате в градината, за да имате винаги под ръка и да добавяте пресни листа към ястията.

Още: Знаете ли с какво се храни къртицата?

Ментата е подходяща и не само за билкови чайове – къртиците и слепите кучета не понасят миризмата ѝ!

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес