Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е подходящо за засаждане през януари?

23 декември 2023, 09:30 часа

Януари бележи началото на новата година, а за много градинари това е време за планиране и подготовка за предстоящия вегетационен сезон. Въпреки че изборът на подходящи растения може да варира в зависимост от географското положение и климатичната зона, има няколко варианта, които като цяло са подходящи за засаждане през януари.

Зеленчуци за хладния сезон

Януари е идеалното време за започване на сеитбата на зеленчуци от хладния сезон, особено в регионите с мек зимен климат. Зеленчуци като кейл, спанак, маруля и репички виреят добре при по-ниски температури. Тези издръжливи растения могат да издържат на студ, което ги прави отличен избор за ранно засаждане през зимата.

Кореноплодни зеленчуци

Кореноплодни зеленчуци като моркови, ряпа и цвекло могат да се засеят през януари. Тези култури се възползват от хладното време и могат да бъдат прибрани през пролетта. Уверете се, че почвата е добре дренирана и обработваема, за да се насърчи развитието на здрави корени.

Подрязване на растенията през зимните месеци: Добрите градинари споделят

Билки

Много билки могат да бъдат засадени през януари директно в градината или да бъдат засадени на закрито за по-късно пресаждане. Магданозът, кориандърът, лукът и копърът са примери за билки, които могат да виреят при по-ниски температури. Обмислете използването на контейнери за стайни градини с билки, ако външните условия са твърде сурови.

Плодови дървета и ягодови храсти

В районите с по-мека зима януари е подходящо време за засаждане на овощни дървета и ягодоплодни храсти. През този период могат да се засаждат плодни дръвчета с голи корени, като ябълки, круши и праскови, като се използва периодът на покой за вкореняване.

Многогодишни растения

Някои многогодишни цветя могат да се засаждат през януари, при условие че земята не е замръзнала. Изберете устойчиви многогодишни растения като дневни лилии, иглики и декоративни треви. Тези растения ще създадат кореновата си система през зимните месеци и ще цъфнат през пролетта.

Луковици

Пролетно цъфтящите луковици като лалета, нарциси и крокуси могат да бъдат засадени през януари. Тези луковици се нуждаят от период на студен покой, за да дадат красиви цветове, когато времето се затопли. Осигурете подходящи разстояния и дълбочина на засаждане за оптимални резултати.

Подрязване на растенията през ЗИМАТА: Добри съвети

Покривни култури

Помислете за засаждане на покривни култури в свободните градински площи. Покривните култури, като детелина или зимна ръж, помагат за подобряване на почвеното плодородие, предотвратяват ерозията и потискат плевелите през зимните месеци.

Стайни растения

За тези, които живеят в по-студен климат, януари е отлично време да се съсредоточат върху стайното градинарство. Започнете семената на закрито за топлолюбиви култури като домати и чушки, за да им дадете начален старт, преди да ги пресадите навън през пролетта.

Преди засаждането е важно да се оценят местните климатични условия, състоянието на почвата и всички специфични препоръки за вашия регион. Януари е време на очакване и подготовка, което подготвя почвата за предстоящия успешен и богат градинарски сезон.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес