Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Билката, която всеки градинар трябва да има в градината си

06 април 2024, 10:00 часа

Тази билка задължително присъства в градината на всеки опитен градинар. Тя се среща като плевел, но градинарите с опит я засаждат под дървета, близо до оранжерия и по пътеки.

Вярно е, че пелинът трябва да се плеви, ако расте в лехите като плевел, но засаден като декоративна култура може единствено да донесе ползи за градината.

Ползи от пелина в градината

Пелинът е най-сигурното средство в борбата с мишки и други вредители. Помага и срещу мравки.

Билката, която балансира хормоните и бори депресията

Ако искате да се възползвате от пелина, не забравяйте да подрязвате храстите - веднъж през лятото, през юни, е достатъчно - това ще ги направи по-буйни.

И в края на юли трябва да отрежете вече узрелите растения със семена, за да съберете от тях метли от пелин. Тези „букети“ трябва да бъдат окачени в къщата, мазето или банята - като цяло, където и да ви притесняват всякакви вредители.

През последните години много градинари обръщат внимание и на декоративните свойства на пелина. Цветята, събрани в съцветия, на това растение са доста незабележими, но листата - силно назъбени, ажурни, сякаш покрити с пепел или пътен прах - във всички нюанси на сивото, са много красиви. И което е особено важно, те са декоративни от пролетта до късната есен. Друго привлекателно нещо за пелина е, че много видове са доста непретенциозни, устойчиви на замръзване и суша, лесни за грижи и отблъскват вредните насекоми не само от себе си, но и от растенията, растящи в съседство. А огромното видово разнообразие и развъжданите сортове позволяват използването на високи пелини в миксбордери, розови градини и декоративни градини, докато нискорастящите и пълзящи пелини могат да се използват в алпинеуми и като гранични растения.

Тези растения предпочитат открити слънчеви места, но като правило понасят лека частична сянка. Пелинът е невзискателен към почвата, расте в бедна, но добре дренирана почва. Стагнацията на водата е разрушителна за него.

Размножаването на пелин е доста лесно. Едногодишни сортове и видове - чрез семена, многогодишни - чрез разделяне на храста или резници, които се вкореняват много добре в рохкава почва.

Билката, която помага при кашлица и висок холестерол, расте във вашата градина

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес