Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

2 месеца по-късно: УЕФА си призна за фаталната грешка, коствала на Германия триумф на Евро 2024

23 септември 2024, 14:53 часа • 855 прочитания

Това лято Германия посрещна Европейско първенство по футбол, но за нещастие на домакините голямата им мечта завърши с поражение от Испания. Тимът, воден от Юлиан Нагелсман, загуби от бъдещия шампион във вълнуващ четвъртфинален сблъсък, приключил при резултат 2:1. Но всичко можеше да бъде много по-различно.

Съдията не даде дузпа за Германия, Мерино вкара в 119-ата минута

При равенство 1:1 Марк Кукурея спря с ръка удар на Джамал Мусала в наказателното поле, като домакините бяха убедени, че това е дузпа. Съдията Антъни Тейлър и отговорникът на VAR Стюарт Атуел обаче отказаха да преразгледат ситуацията, а Испания в крайна сметка спечели мача благодарение на победния гол на Микел Мерино в 119-та минута.

Сега обаче, повече от два месеца след инцидента, Съдийската комисия на УЕФА призна, че е трябвало да бъде отсъдена дузпа. В понеделник те публикуваха изявление, което гласи: "Съгласно последните насоки на УЕФА контактът с ръка в топката, който спира удар към вратата, трябва да се наказва по-строго и в повечето случаи трябва да се отсъжда наказателен удар, освен ако ръката на защитника не е много близо до тялото или в контакт с тялото. В този случай Кукурея спира удара към вратата с ръка, която не е много близо до тялото, така че трябваше да се отсъди наказателен удар."

Какво можеше да бъде за Нагелсман и неговите хора, които след мача нахлуха в съдийската стая заради недадената дузпа...

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес