Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Парламентът не прие периодичната актуализация на данъчните оценки на имотите

12 декември 2023, 18:14 часа • 1726 прочитания

Идеята на финансовото министерство за автоматична актуализация на данъчните оценки на жилищата на всеки две години окончателно беше отхвърлена от Народното събрание.

Текстът отпадна от Закона за местните данъци и такси при гласуването на второ четене в парламента с гласовете на ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и „"Има такъв народ".

Идеята бе данъчните оценки да се доближат до пазарните стойности на имотите, тъй като те не са променяни повече от 10 години. Това прави данъците върху собствеността и прехвърлянето на имот нереално ниски.Финансовият министър Асен Василев твърдеше, че идеята за текста е на Националното сдружение на общините. Още: Петър Ганев: Новите данъчни оценки са правилни, но не променят голямата картина за общините

Депутатите отхвърлиха и друго предложение – общинските съвети да определят диференцирани ставки на данък сгради в едно населено място, в зависимост от зоните и вида на имота. 

Бе прието при преустройство или при промяна на предназначението на сграда или обект в нея, както и при промяна на други обстоятелства, които имат значение за определяне на данъка, това да става само с уведомление до общината.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес