Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради задълбочаващата се криза с разходите, все повече британците предпочитат намалени храни с изтичащ срок на годност

17 ноември 2022, 09:55 часа • 1124 прочитания

Задълбочаващата се криза с разходите за живот във Великобритания доведе до рязко покачване на броя на купувачите, търсещи намалена храна с изтичащ срок на годност., съобщава "Ройтерс", позовавайки се на изявление на най-голямата група супермаркети в страната - Tesco.

Високата инфлация продължава да свива заплатите, което води до масови стачки в цялата страна. Британците се борят с нарастващите разходи за живот, които не показват признаци на намаляване. С инфлация от 11.1%, което е 41-годишен връх, и потребителско доверие, близко до най-мрачното в историята, потребителите се стремят да спестяват.

ОЩЕ: Заради безработицата и високата инфлация във Великобритания се стига до масови стачки

Проучване, възложено от Tesco, показва, че 69% от купувачите сега търсят продукти, които са с намалени цени, защото наближава изтичането на срока им на годност, в края на съответния сезон са или са част от спрени продуктови линии. Според проучването 33% от клиентите търсят по-често тези намаления. Най-търсени са месните продукти, следвани от готовите ястия, зеленчуците и десертите. 

ОЩЕ: Инфлацията у нас през октомври се забавя до 17.6%

Tesco обновява секцията за стоки с намаление в своите магазини на "Намалена цена - също толкова хубаво", за да изкуши 29-те процента от хората, които според проучването биха пазарували намалени артикули по-често, ако секцията бъде направена визуално по-привлекателна. Според Tesco тази тенденция допринася да бъдат намалени хранителните отпадъци.

ОЩЕ: Британското правителство замрази активи на руски олигарси на стойност 18 млрд. паунда

Браншови данни показват, че британците спестяват и като купуват повече стоки от собствената марка на веригите и замразени храни, които обикновено са по-евтини. Те също правят повече излизания за пазаруване, но в по-малки количества и пазаруват по-малко онлайн, за да избегнат таксите за доставка.

Маркетингови проучвания сочат, че инфлацията при храните във Великобритания е достигнала рекордните 14.7% през октомври и все още е твърде рано да се определи какъв ще бъде таванът.

Михаил Митев
Михаил Митев Отговорен редактор
Новините днес