Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Папа Франциск обяви, че ще назначи 21 нови кардинали

06 октомври 2024, 17:26 часа • 425 прочитания

Папа Франциск обяви назначението на 21 нови кардинали, които да представляват католическата вяра по целия свят. Те ще бъдат номинирани на събора, който ще се проведе на 8 декември.

Петима от новите кардинали идват от родната на аржентинския понтифик Латинска Америка. Според списъка, публикуван от Ватикана, ще бъдат представени и страни като Индонезия, Япония, Сърбия, Филипините и Индия. "Имам удоволствието да ви съобщя, че на 8 декември ще проведа консистория за номиниране на нови кардинали", заяви папата, докато произнасяше молитвата Ангел Господен на площад "Свети Петър". "Техният произход изразява универсалността на Църквата и манифестира неразривната връзка между седалището на Свети Петър и широките църкви по света", добави 87-годишният Франциск.

Още: Папа Франциск в Белгия: Църквата да поиска прошка за сексуалното насилие над деца (ВИДЕО)

Коя страна ще има най-много кардинали?

Снимка: Getty Images

Италия ще вземе "лъвския пай" с четирима нови кардинали, макар че само трима от тях ще могат да гласуват в изборите за наследник на Франциск, тъй като четвъртият вече е преминал възрастовата граница за право на участие в папските избори.

На 44-годишна възраст Николай Бичок - украинският настоящ архиепископ на Мелбърн в Австралия, е най-младият, избран за висш духовник, предава БГНЕС.

Още: Папа Франциск: Натъжен съм от новините от Ливан

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес