Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зайберт: Разговорът в Братислава няма да се отнася за Brexit

22 август 2016, 15:08 часа • 706 прочитания

Срещата между лидерите на Италия, Германия и Франция на остров Вентотен ще бъде насочена не толкова към Brexit, колкото към определяне дневния ред на предстоящата среща на върха на ЕС в Братислава, заяви на брифинг официалният представител на германското правителство Щефан Зайберт.

Премиерът на Италия Матео Ренци, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд ще се срещнат в понеделник вечерта на малкия италиански остров Вентотен в Тиренско море.

Срещата на високо равнище във Вентотен е вече второто неформално съвещание в този формат – предишният път Ренци, Меркел и Оланд се събраха на 27 юни в Берлин, за да обсъдят последствията от британския референдум за излизане от ЕС, предаде БГНЕС.

„Редица съвещания през седмицата, в това число и днешното между канцлера Меркел, премиера Ренци и президента Оланд на Вентотен, ще служат като подготовка за срещата на върха на 27 август в Братислава. Това няма да бъде точно обсъждане на "Брекзит". Още веднъж казвам – ние не водим предварителни преговори с британците. На свой ред Великобритания трябва да уточни какви отношения иска да поддържа с Европа и да съобщи за това на останалите членки на ЕС, въз основа на което и на заявлението за излизане съгласно член 50 ние ще стартираме преговори, но все още не сме стигнали до този момент”, уточни Зайберт.

„Разговорът в Братислава няма да се отнася за Brexit. На първо място ще бъдат обсъдени три теми, както беше договорено от 27-те страни-членки”, каза официалният представител на германското правителство.

Той добави още, че става дума „първо за външната и вътрешната сигурност, второ за икономическия ръст и работните места и трето за перспективите пред младите европейци”. „Това, разбира се, не са всички теми, но са трите основни точки за преговорите”, завърши Зайберт,

Стефани Вакарелийска
Стефани Вакарелийска Отговорен редактор
Новините днес