Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За 1 г. COVID-19 остави без работа още милион италианци

06 април 2021, 18:10 часа • 911 прочитания

В засегнатата от коронавирус Италия почти един милион души са загубили работата си в продължение на една година, показват официални данни във вторник, което подхранва опасения относно цената на пандемията.

През февруари броят на заетите е малко под 22,2 милиона, като цяло е стабилен от януари, но е намалял с 945 000 в сравнение с февруари 2020, съобщи националната статистическа служба Istat. Спадът на пазара на труда е широко разпространен, като засяга мъжете и жените, наемните работници и самонаетите и "всички възрастови групи", се казва в информацията.

През същия период равнището на безработица леко се е повишило, от 9,8% на 10,2%, но редиците на тези, които не работят и не търсят работа, драстично набъбват.

Броят на така наречените "неактивни" нарасна със 717 000, до над 14 милиона. Но те са изключени от статистиката за безработица - което обяснява умереното покачване на равнището на безработица.

Италианската пандемия на коронавирус започна в края на февруари 2020 г. и страната влезе в национална блокировка на следващия месец. Тя беше първятя в Европа, което предприе такива действия.

Cgil, главният синдикат в страната, нарече данните за труда във вторник "трагични" и заяви, че оправдава по-нататъшното удължаване на временните мерки за социално подпомагане, въведени, за да смекчат въздействието на пандемията. Правителството се опита да защити работниците като субсидира схеми за отпуск и забрани на работодателите да уволняват персонал. Понастоящем тази забрана е валидна до края на юни и беше удължена до края на октомври за някои индустрии. Франческо Сегеци, експерт по пазара на труда, който ръководи мозъчния тръст Adapt, каза, че "един милион [загубени] работни места за една година е огромно число".

Отбелязвайки, че кризата засяга най-силно младите хора и тези с несигурни работни места, той предупреди, че "е необходимо ребалансиране или е изложено на риск едно поколение".

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес