Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рахой отива в Каталуния за предизборната кампания

12 ноември 2017, 09:49 часа • 2200 прочитания

Испанският премиер Мариано Рахой ще посети Каталуния за първи път, откакто Мадрид наложи директно управление на региона. Очаква се той да пристигне в Барселона, каталунската столица, в 11:00 ч. местно време, за да стартира за кампанията на своята партия преди гласуването през следващия месец.

Неговото посещение идва две седмици, след като той уволни каталунския лидер Карлес Пучдемон и правителството му, преустанови автономията на региона и призова за нови избори на 21 декември.

В събота близо 750 000 каталунци протестираха срещу задържането на регионалните политици заради искането им за независимост от Испания. Демонстрантите се събраха на булеварда до сградата на регионалния парламент, размахвайки каталунски знамена за независимост и крещейки "Свобода!" докато някои от тях държаха плакати с надпис "SOS демокрация".

Кризата в Каталуния предизвика загриженост в Европейския съюз, докато блокът се занимава с Brexit, основно заради несигурността относно съдбата на 7,5 милиона души в региона. Повече от 2 400 предприятия вече преместиха своето юридическо седалище другаде.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес