Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин на среща с Орбан в Китай: Доволен съм, че запазваме отношенията си (СНИМКИ и ВИДЕО)

17 октомври 2023, 13:58 часа • 7375 прочитания

Господарят на Кремъл Владимир Путин се срещна в Китай с унгарския премиер Виктор Орбан и заяви, че е доволен, че все още поддържа връзки с "много" европейски държави, цитира го контролираната от Кремъл руска информационна агенция РИА Новости.

Двамата са обсъдили двустранното сътрудничество в условията на санкции в кулоарите на форума „Един пояс, един път“ в Пекин.

"Въпреки че в сегашните геополитически условия възможностите за поддържане на контакти и развитие на отношенията са много ограничени, не може да не предизвиква удовлетворение фактът, че връзките ни с много европейски държави се поддържат и развиват", заяви руският диктатор Путин.

"Никога досега не сме били в толкова тежка ситуация. Унгария никога не е искала да се конфронтира с Русия, напротив, целта на Унгария винаги е била да установи и разшири взаимно най-добрите контакти и ние успяхме“, каза още Путин.

От своя страна Орбан добави, че Унгария се опитва да "спаси всичко възможно от (...) двустранните контакти" и е заинтересована от продължаване на икономическото сътрудничество, "докато това е възможно". Орбан благодари на руските компании "Росатом" и "Газпром" за "партньорството и изпълнението на задълженията им".

ОЩЕ: Путин ще моли Си Дзинпин за помощ за Украйна: Слухове от руски източник какво конкретно 

Путин обърна внимание и на намаляването на търговския оборот с 35% през първите седем месеца на тази година и поиска да се помисли как може да се промени тази тенденция.

Очаква се утре, 18 октомври, Путин да говори втори при официалното откриване на форума "Един пояс, един път" веднага след домакина на срещата Си Дзинпин.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес