Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин изпадна в екстаз от ветото на Орбан върху парите за Украйна

15 декември 2023, 16:20 часа • 12113 прочитания

Русия поздрави Унгария за блокирането на финансовата помощ на ЕС за Украйна на стойност 50 млрд. евро за 4 години на срещата на върха на евролидерите в Брюксел. Многогодишната финансова рамка и включената в нея подкрепа за Киев остава за разглеждане през 2024 г., след като унгарският премиер Виктор Орбан се обяви твърдо "против".

Още: Милиарди от ЕС: Няма пари за Украйна, има пари за Украйна. Нови санкции срещу Русия

Москва е "впечатлена" от този ход на Орбан

"Унгария, за разлика от много европейски страни, твърдо защитава своите интереси, което ни прави впечатление", каза прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС и БГНЕС.

"Това може би е въпрос на ЕС - имам предвид отношенията на Унгария с Европейската комисия. Това не е наша работа, но с голям интерес четем различни медийни съобщения за, да речем, практиката да се вземат различни решения в ЕС, да се изчаква някой да излезе на кафе и т.н., за да се прокарат някои решения, докато този някой го няма. Ако това е вярно, това е уникална практика", каза още говорителят на диктатора Владимир Путин.

Орбан наложи вето на ЕС да задели 50 милиарда евро за Киев, но когато лидерите на блока обсъдиха започването на преговори за присъединяване с Украйна и Молдова, унгарският премиер се съгласи да напусне залата. Твърди се, че той е бил убеден да стори това от германския канцлер Олаф Шолц. Така колегите му, сред които и българският премиер Николай Денков, успяха да одобрят плана с консенсус - 26 гласа от 26 - и да не бъдат изправени пред унгарско вето.

Още: "Победа за цяла Европа": ЕС започва преговори за членство с Украйна и Молдова

Унгария не била проруски настроена

Коментирайки позицията на Орбан относно присъединяването на Украйна към ЕС, Песков посочи, че "Унгария е суверенна държава и има свои собствени интереси. Той добави, че в Москва били впечатлени от тази "решителност". "Бих искал да припомня думите на президента (Путин - бел. ред.) от вчера, че не трябва да мислите, че Унгария и редица други страни, които защитават интересите си, са проруски настроени. Те изобщо не са проруски настроени. Те просто са достатъчно осъзнати и независими, за да защитават собствените си интереси", тълкува решението на Орбан говорителят на Кремъл.

Той обаче пропуска важен детайл - че Будапеща ползва като лост възможността за вето заради замразените от ЕС еврофондове за Унгария. Част от тях бяха размразени, но близо 12 милиарда евро остават блокирани. Според Орбан двата въпроса нямали нищо общо, но самият той преди дни ги обвърза: Унгария се съгласи - вдига ветото над 50-те млрд. евро от ЕС за Украйна при едно условие

Снимка: Getty Images

Украйна и Молдова можели да "дестабилизират" ЕС

"Това е абсолютно политизирано решение - желанието на ЕС да покаже подкрепа на тези страни (Украйна и Молдова - бел. ред.) по този начин. Но със сигурност такива нови членове могат действително да дестабилизират ЕС", тръгна да се притеснява за Европейския съюз Дмитрий Песков.

Още: Новата Полша като лидер в Източна Европа: Накъде с Украйна и ЕС?

Той добави, че Брюксел възнамерявал да настрои източноевропейските страни срещу Москва. Припомняме, че Прибалтийските републики и Полша например отдавна са най-настроените срещу Русия държави в света не заради нещо друго, а заради агресията в Украйна, която може да излезе и извън украинските граници в бъдеще. Затова те се превъоръжават, а Финландия влезе в НАТО. Предстои и Швеция да го стори.

Още: Под носа на Русия: САЩ ще може да разполага войски и оръжие във Финландия

„Прави се всичко, за да се подразни Русия и да се антагонизират тези страни спрямо Русия“, заяви говорителят на Кремъл.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес