Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нови трансфери на деца бежанци от Гърция

08 юли 2020, 18:35 часа • 1587 прочитания

Европейската комисия координира релокацията на 49 малолетни бежанци в Португалия и Финландия, а още около 100 деца трябва да бъдат преместени в други държави от ЕС, предаде БГНЕС.

Без всеобхватна реформа на системата за предоставяне на убежище и миграцията в ЕС и при наличието на увеличен брой бежанци край външните граници на Евросъюза, ЕК се опитва да координира усилията за релокация на бежанците. Засега държавите-членки на ЕС приемат само деца и малолетни без придружител, съобщи МИА.

Очаква се през следващите месеци 18 деца да бъдат преместени в Белгия, 50 – във Франция, 4 – в Словения и 2 – в Литва. Германия ще приеме 106 деца, този път заедно с техните родители и роднини.

Заради пандемията от коронавирус и затворените вследствие на това граници схемата за релокация на бежанци беше преустановена за този период от време.

Държавите-членки се ангажираха да приемат 2 000 деца и малолетни без придружител, както и деца в тежко здравословно състояние заедно с техните родители или близки.

Единадесет държави-членки на ЕС се съгласиха да участват в разработения от ЕК план за релокация на деца-бежанци: България, Белгия, Франция, Финландия, Ирландия, Португалия, Люксембург, Литва, Словения и Хърватия. ЕК покрива пътните разходи на децата, а приемащите страни може да заявят допълнително по 6 000 евро на дете, които ще бъдат изплатени от ЕК.

Тази ад-хок схема на Европейската комисия е единственото решение за момента за оказване помощ на бежанците, които останаха блокирани на външната граница на ЕС. Държавите-членки все още не успяват да се договорят помежду си за системата за предоставяне на убежище.

Настоящият председател на Съвета на ЕС Германия проведе среща, посветена на вътрешните работи и миграцията и заяви, че е „реалистичен оптимист” по отношение на тази реформа.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес