Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Молдова разкри безпрецедентни фалшификации на проруски вот

03 октомври 2024, 17:13 часа • 976 прочитания

Молдовската полиция извърши десетки обиски, след като откри, че най-малко 15 млн. долара са били преведени от Русия на молдовски граждани само за месец септември в „безпрецедентно“ усилие за фалшифициране на президентските избори. Това заяви на пресконференция началникът на полицията Виорел Чернотану. Според него в схемата за купуване на гласове са участвали повече от 100 000 души с избирателни права.

Парите са вкарани от хора, свързани с Илан Шор, избягал бизнесмен и бивш политик. Хора от неговата „престъпна организация“ са вербували 70 000 симпатизанти да гласуват за определен кандидат в замяна на пари, се казва в изявление на полицията.

Още: Битката за президент на Молдова: Рекорден брой кандидати

Шор, който миналата година беше задочно осъден за измама, заяви в публикация в Telegram, че „всички плащания са законни“ и че „Молдова напълно се е превърнала в полицейска държава“.

През април от Москва Шор обяви създаването на политическа коалиция „Победа“ заедно с други проруски активисти. Но молдовската избирателна комисия отказа да я регистрира за президентските избори и референдума, позовавайки се на няколко несъответствия.

Земетресение в ефир: Вижте как реагира президентът на Молдова в тв студио (ВИДЕО)

"Мрежа в мафиотски стил"

Молдовски детективи съобщават, че повече от 15 милиона долара руски средства са били прехвърлени в банковите сметки на повече от 130 000 молдовски граждани само през последния месец. "Тази мрежа в "мафиотски стил", оркестрирана от Москва, има за цел да повлияе на избирателите преди президентските избори и референдума за ЕС", каза Виорел Чернотану.

Още: Молдова разкри безпрецедентни фалшификации на проруски вот

Съюзниците на Илан Шор и Кремъл водят кампания да накарат обществеността да гласува срещу присъединяването към ЕС на референдум на 20 октомври, както и срещу прозападния президент Мая Санду на двойните избори. Партията, основана от молдовско-израелския магнат, беше обявена за противоконституционна и забранена миналата година, но служители твърдят, че той поддържа тесни връзки с други проруски опозиционни групи.

"Безпрецедентна атака"

Разкритията идват само дни след като съветникът по националната сигурност на Молдова Станислав Секриеру каза пред POLITICO , че Русия е започнала "безпрецедентна атака" на пропаганда и сплашване в навечерието на гласуването на 20 октомври. "Русия ще похарчи около 100 милиона евро за намеса в молдовските демократични процеси тази година", прогнозира той.

Молдова получи статут на кандидат от ЕС през юни 2022 г. и преговорите за присъединяване с блока започнаха това лято, въпреки че пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна бушува точно отвъд границата й. Москва се опита да използва контрола си върху енергийните доставки на страната и проникването си в държавните институции, за да упражнява контрол върху бившата съветска република.

Още: Битката за президент на Молдова: Рекорден брой кандидати

ЕС разположи гражданска мисия в страната, за да помогне за изграждането на устойчивост срещу хибридните заплахи от Русия. Миналото лято украинското разузнаване предупреди за заговор за насилствено сваляне на правителството на Санду, финансиран от Москва. Шор беше посочен като основната опора на предполагаемия преврат и оттогава е санкциониран от Брюксел.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес