Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски попита партньорите кое е различното между съвместното прехващане на ирански и руски ракети (ВИДЕО)

03 октомври 2024, 17:18 часа • 1420 прочитания

Украинският президент Володимир Зеленски за пореден път призова съюзниците на Киев да помогнат за сваляне на руски ракети и дронове, насочени към Украйна. Днес, 3 октомври, той беше домакин на новоназначения генерален секретар на НАТО Марк Рюте.

"Днес с Марк Рюте обсъдихме и нуждите на Украйна от противовъздушна отбрана и допълнителното сътрудничество с нашите съседи. Виждаме, особено в Близкия изток, как е възможно да се защити животът на хората чрез единството на съюзниците. Съвместното прехващане на ирански ракети не се различава от съвместното прехващане на руски ракети и особено на (дронове) „Шахед“, които свързват руския и иранския режим", заяви Зеленски.

Още: Обещаната от Румъния ПВО система Patriot вече е в Украйна

Той има предвид действията на САЩ и Великобритания в Близкия изток, когато два пъти за последната половин година те помогнаха за отбиването на ирански нападения срещу Израел с ракети и дронове: Иран се учи: Ракетната атака по Израел сега е била по-ефективна от априлската (ВИДЕО).

Зеленски иска повече решимост от съюзниците

"Това, от което се нуждаем в нашия регион, е повече решимост от страна на нашите партньори да сложат край на руския терор", обяви украинският лидер.

Той отдавна призовава граничните на Украйна партньорски държави като Полша и Прибалтийските републики да свалят руски ракети и дронове, насочени към Украйна и застрашаващи техните въздушни пространства. Сред някои от партньорите обаче има скептицизъм.

Още: 105 руски дрона срещу Украйна за нощ: Латвия взема мерки, за да се пази от тях (ОБЗОР - ВИДЕО)

Голямата новина от пресконференцията на Рюте и Зеленски е, че до дни може да има решение за далекобойните западни оръжия, които Украйна да използва срещу цели дълбоко в Русия: Рюте обеща - на срещата в Рамщайн съюзниците ще обсъдят удари по Русия с далекобойни оръжия (ВИДЕО).

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес