Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рюте обеща - на срещата в Рамщайн съюзниците ще обсъдят удари по Русия с далекобойни оръжия (ВИДЕО)

03 октомври 2024, 17:07 часа • 1690 прочитания

"Украйна има право да се защитава, а нанасянето на удари по военни цели на агресор е предвидено от международното право". Това заяви новоназначеният генерален секретар на НАТО Марк Рюте на пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски в Киев.

Рюте е "за" удари по Русия с далекобойни западни оръжия

Наследникът на Йенс Столтенберг в Алианса пристигна на необявена визита на 3 октомври и веднага даде да се разбере, че Украйна е топ приоритет за НАТО и че подкрепя удари на Киев дълбоко в руска територия със западни оръжия. Към момента САЩ и останалите съюзници като Великобритания са въвели ограничения.

Още: Обещаната от Румъния ПВО система Patriot вече е в Украйна

Рюте отбеляза, че това не може да се счита за нарушение на червените линии, защото единствената страна, която ги нарушава, е Руската федерация. „Русия води тази незаконна война и това означава, че свалянето на руски изтребители и ракети, преди те да бъдат използвани за нападение на гражданска инфраструктура, може да помогне“, каза бившият нидерландски премиер.

Според генералния секретар на НАТО въпросът за разрешаването за използване на оръжия с далечен обсег на действие по военни обекти в Русия от страна на Украйна ще бъде обсъден с президента на САЩ Джо Байдън на среща във формата „Рамщайн“ на 12 октомври. Срещите на съюзниците в германската военновъздушна база са под официалното наименование Контактна група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна.

Рюте също така подчерта, че въпросът за ограниченията на ударите не е въпрос на НАТО, тъй като всяка страна от Алианса взема собствено решение. В случая е ясно, че основното решение е на САЩ - това вече бе загатнато и от Великобритания, която, изглежда, няма против да позволи използване на ракети Storm Shadow, но иска Вашингтон да даде финалното "да".

Още: Зеленски за изтеглянето от Угледар: "Животът струва повече от всяка сграда" (ВИДЕО)

Зеленски поиска сваляне на руски ракети от съюзниците

Зеленски заяви, че трябва да се отмени забраната за използване на оръжия с голям обсег на действие на територията на Русия. Според него без това разрешение няма да може да се спре страната агресор.

"Днес с Марк Рюте обсъдихме и нуждите на Украйна от противовъздушна отбрана и допълнителното сътрудничество с нашите съседи. Виждаме, особено в Близкия изток, как е възможно да се защити животът на хората чрез единството на съюзниците. Съвместното прехващане на ирански ракети не се различава от съвместното прехващане на руски ракети, и особено на (дронове) „Шахед“, които свързват руския и иранския режим. Това, от което се нуждаем в нашия регион, е повече решимост от страна на нашите партньори да сложат край на руския терор", обяви украинският лидер. Той отдавна призовава граничните на Украйна съюзници като Полша и Прибалтийските републики да свалят руски ракети и дронове, насочени към Украйна и застрашаващи техните въздушни пространства. Сред някои от партньорите обаче има скептицизъм.

Още: 105 руски дрона срещу Украйна за нощ: Латвия взема мерки, за да се пази от тях (ОБЗОР - ВИДЕО)

Членство на Украйна в НАТО - възможно ли е да е скоро?

„За мен беше важно да дойда в Украйна в началото на мандата си, за да заявя ясно на вас, на народа на Украйна и на всички, които гледат, че НАТО е с Украйна. Като нов генерален секретар на НАТО, мой приоритет и привилегия е да продължа тази подкрепа, работейки с вас, за да гарантирам победата на Украйна", заяви Марк Рюте. „Ето защо сме толкова ангажирани да подкрепяме Украйна, защото вашата сигурност е от значение за нашата. А вашата борба за свобода отразява нашите основни принципи и ценности“.

Още: Колко и какви оръжия произвежда Украйна? Отговорите от Володимир Зеленски

„Основната ни цел е пълноправното членство на Украйна в Алианса", каза Зеленски. "Украйна може да стане 33-тата страна в НАТО, украинците го заслужават. Днес обсъдихме в детайли перспективите за сътрудничество, основните насоки, които могат да укрепят нас и нашето взаимодействие. Днес обсъдихме елементи от Плана за победа на нашата страна, които ще укрепят Украйна. Сега се подготвяме за следващата среща във формат "Рамщайн" и там също ще обсъдим този План за победа. Искам да го обсъдим с нашите партньори“, заяви президентът на Украйна във връзка с проекта си за победа над Русия, който представи и пред Джо Байдън във Вашингтон и който все още е секретен.

„Ще направим всичко възможно, за да получим (покана за НАТО - бел. ред.). Второто нещо е въоръжението - на първо място, противовъздушната отбрана, подходът към решението, което беше взето във Вашингтон относно броя системи Patriot и SAMP-T“, каза още Зеленски.

Още: Марк Рюте вече е ръководител на НАТО, Кремъл с първи коментар (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес