Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Макрон: Може да се наложи преговорите с Путин да станат приоритет пред съдебен процес

01 юни 2023, 08:57 часа • 3770 прочитания

Може да се окаже невъзможно руският диктатор Владимир Путин да бъде изправен пред трибунал за военни престъпления, ако той е единственият човек, с когото Западът да преговаря за край на войната в Украйна. Това заяви френският президент Еманюел Макрон на конференция за сигурността в Братислава.

Той каза, че Русия е загубила всякаква легитимност, но добави, че ако предстоящата офанзива в Украйна не постигне целта си, ще трябва да се прецени отново "характерът на бъдещата европейска подкрепа за Украйна". В същото време Макрон заяви, че Киев защитава не само собствените си граници, но и тези на Европа.

"Искам да бъда много честен и прозрачен с вас. Въпросът е, че ако след няколко месеца имате възможност за преговори със съществуващата руска политическа власт, изборът, пред който ще сте изправени, е между съдебен процес и преговори. И ще трябва да преговаряте с лидерите, които са там, де факто, дори ако на следващия ден ще трябва да ги съдите пред международното правосъдие. В противен случай може да се поставите просто в невъзможна ситуация, в която да кажете "искам да ви вкарам в затвора, но вие сте единствените, с които мога да преговарям"", заяви Макрон, цитиран от The Guardian.

Той каза, че междувременно трябва да се съберат доказателства срещу Русия и нейните лидери. Според него "електрошокът" от Путин събудил НАТО от "мозъчна смърт".

Френският президент също така представи планове за бързо разширяване на ЕС, помирение между източната и западната част на Европа и ясен път към членството на Украйна в НАТО.

ОЩЕ: Анализ: Украйна е сляпото петно във военното разточителство на Макрон

 

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес