Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво остана от "освободения" град Вовчанск? (СНИМКИ и ВИДЕО)

04 октомври 2024, 00:57 часа • 1323 прочитания

В социалните мрежи бяха разпространени снимки от украинския град Вовчанск (Волчанск на руски). Той стана арена на яростни битки между Русия и Украйна при опита на агресора да го завладее.

Още през юли бе разпространено и видео, показващо опустошенията в града. От кадрите тогава стана ясно, че огромна част от града е срината до основи. В града отдавна няма цивилно население. Вече близо 6 месеца там се водят боеве, като наскоро руснаците отстъпиха един от кварталите на града на ВСУ.

Вчера стана ясно, че руските войски са използвали за първи път в Украйна ОДАБ-9000 – авиационна вакуумна бомба с повишена мощност, съобщи украинският военно-аналитичен Telegram канал Military analytics, като публикува и видео от атаката. Това се е случило именно във Вовчанск, Харковска област.

Още: Хвалбите, че Русия бомбардира Вовчанск с "бащата на всички бомби", изглежда са лъжа (ВИДЕО)

По данни на медии този тип руска бомба е едно от най-мощните неядрени оръжия в света. ОДАБ е термобарична обемна детонираща авиационна бомба. При сблъсък с повърхност специален заряд разпръсква течен експлозив, който образува запалителна-аерозолен смес в периметър от няколко километра около мястото на удара. След като сместа се е разпространила достатъчно и е проникнала навсякъде, включително в укритията на врага, се задейства втори детониращ заряд, който запалва този горивен облак, буквално изгаряйки всичко в засегнатия периметър.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес