Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мартин Владимиров: Ситуацията с „Топлофикация София“ е много тежка

03 октомври 2024, 23:15 часа • 553 прочитания

„Ситуацията с „Топлофикация София“ е много тежка. Това е много дълъг казус и много дългосрочен проблем. Поне шест, седем пъти в последните 10 години е имало такива драми на прага на зимния сезон.“ Това заяви пред bTV директорът на програма „Енергетика и климат“ Мартин Владимиров. Той припомни, че „Булгаргаз“ няколко пъти е заплашвала, че няма да подаде газ към дружеството.

„Но тези скандали винаги се решават, защото никое правителство не би допуснало спиране на отоплението за София. За последните две години се е натрупал дълг от 800 млн. лева. Запорът не е за този, а за частично много по-малък дълг“, обясни още Владимиров.

Още: "Засега няма риск за отоплителния сезон": Терзиев за запорираните сметки на "Топлофикация" (ВИДЕО)

По думите му „Булгаргаз“ генерира и огромни загуби при пренасянето на топлинната енергия до крайните потребители. „Тези загуби понякога достигат 50% от произведената топлинна енергия. И си представете, че някой трябва да плати сметката. И тъй като потребителите не я плащат, защото КЕВР не позволява това да се случи, „Топлофикация София“ трябва да генерира загуби“, уточни Владимиров.

„Тези загуби през годините се покриват от Българския енергиен холдинг. Но това не може да продължава вечно, защото „Булгаргаз“ в момента е в тежка финансова ситуация заради редица грешни управленски решения – сделката с „Боташ“, подкопаването на пазарния дял на „Булгаргаз“, уточни той.

Още: Заради дълг към "Булгаргаз": Запорираха сметките и на "Топлофикация София"

Според твърденията му „Топлофикация София“ е най-големият клиент на дружеството. „И тъй като „Булгаргаз“ губи останалите си клиенти малко по малко, „Топлофикация София“ остава ключов елемент от стабилността на целия газов сектор в страната. Проблемът тук е домино ефектът. Спешно трябва да се вземе решение – то е много болезнено, ще струва пари, ще коства потребители, които ще продължат да напускат „Топлофикация София“. Но иначе алтернативата е колапс“, в заключение заяви директорът на програма „Енергетика и климат“.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес