Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЧЕЗ може да си тръгне от Балканите

07 април 2014, 14:26 часа • 15823 прочитания

ЧЕЗ, най-големият производител на електроенергия в Чехия, обмисля да излезе от някои пазари, на които се включи в последните 10 години. Причината за това са регулаторните политики, които прокарват част от държавите на Балканите, съобщава Bloomberg.

Компанията може да продаде абсолютно целия си вятърен парк в Румъния, след като местният енергиен регулатор спря субсидиите под формата на „зелени сертификати” до 2017 г. Това съобщи вчера Томас Плескач, който ръководи начинанията на ЧЕЗ в чужбина. В България пък дружеството е заплашено от отнемане на лиценза поради неизплатени задължения към страната. Миналата година пък албанското правителство пое контрола над местните активи на ЧЕЗ.

Ако компанията наистина си тръгне от Балканите, това ще е отдръпване от политиката на предишния главен изпълнителен директор Мартин Роман, който се стремеше да влезе на колкото се може повече пазари в този най-беден регион в Европа. 

У нас е възможно лицензите на трите ЕРП-та да бъдат взети заради неизчистени техни задължения към държавата. Решението за санкциите ще бъде обявено на открито заседание на ДКЕВР на 28 април.

Още по темата за евентуалните бъдещи планове на ЧЕЗ четете в Expert.bg.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес