Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Родители настояват някои деца да останат в онлайн обучение

30 март 2022, 12:46 часа • 1944 прочитания

„Родители за безопасно образование“, „Обединени учители за безопасно образование“ и „Учители за безопасно образование или ДО“ изпратиха писмо до министерството на образованието с молба деца, които се обучават онлайн, по здравословни причини или по избор на родител, а не заради отказ от тестване, да се запази същата обучителна възможност поне до 30 юни 2022 г., в рамките на редовното учебно време.

Те напомнят, че ваксинационното покритие у нас е около 35% и все по-малко хора се ваксинират. Въпреки че пандемията не е свършила и вирусът циркулира, като в ред държави се заражда нова вълна, фокусът на обществения интерес е изместен към събитията в Украйна. Това оставя усещане в обществото, че заразата е приключила.

"Проектоизмененията в Закона за здравето предвиждат при нововъзникнала епидемична ситуация мерките да са от общ характер и категорично дефинират, че няма да бъдат налагани по-строги ограничения.

Бежанската вълна и интегрирането на децата, потърсили закрила у нас допълнително увеличават риска от разпространение на Ковид и други инфекциозни заболявания (поради различията във ваксинационните календари на България и Украйна).

Беше изготвена препоръка от здравните власти и главният държавен здравен инспектор – доц. Ангел Кунчев, че е желателно ИЕО да се запази до 15 май, но за съжаление този доклад не беше взет под внимание при вземането на това важно решение", припомнят организациите.

По приблизителни данни децата с разрешителен от РУО режим са между 2 и 3 хиляди (МОН би могъл да даде по-точни данни от тези). Те трета учебна година стоически преодоляват последиците от изолацията, полагат усилия да компенсират отсъствието си и да докажат чрез успеха си, че обучението им от дистанция не пречи на желанието им да усвояват учебния материал и да постигат успехи. Много от децата в тази категория са пълни отличници, с грамоти, печелещи първи места в състезания. Тези деца нямат нищо общо с групата, избрала ОРЕС поради нежелание да учат или да се тестват и това може лесно да се провери.

"В момента нашата борба е тези деца да имат право на ОРЕС като форма на обучение поне до края на учебната година./30 юни/. За нас здравето и животът на децата са над всичко. Като родители или учители не можем да понесем моралната отговорност за неблагоприятните последици от разболяване на уязвимите деца или членовете семействата им с компрометирано здраве. Дълбоко вярваме, че и Вие като родител и Министър на образованието и науката не бихте поели този товар.

След отпадането на ИЕО са предвидени компенсаторни механизми за бизнеси, болници, пенсионери за следващите 2-3 месеца, но за децата и семействата в здравен риск няма нормативна защита.

За тази категория деца, ОРЕС сега е още по-наложително. В обществената среда отпада всякаква защитата. Няма да има маски нито в градския транспорт, нито в час, няма да има тестване в училищата.", се казва в писмото. 

Скоро предстои завършване на учебната година и ако не им се предостави възможност да останат в ОРЕС, децата ще бъдат принудени, за да запазят своето здраве, да изберат самостоятелна форма на обучение. Индивидуална форма е „присъствена“ по силата на закона, което автоматично я изключва като възможна за тези семейства. Самостоятелната форма по своята същност е наказателна и там за учениците не се предоставя образователна грижа, държи се изпит по всеки предмет. Да не забравяме, че за голяма част от учениците предстои и външно оценяване, съответно НВО/ДЗИ за учениците от 7-ми, 10-ти и 12-ти клас, което прави ситуацията още по-сложна.

Не е без значение и фактът, че стресът, който тези деца ще изпитат от насилственото попадане в среда, в която не се спазват никакви мерки ще бъде огромен, след като толкова време фокусът на усилията им е бил насочен именно там и доброволно са се подложили на лишения, с цел опазването на нечий живот.

Заради гореизброеното Ви молим за деца, които се обучават в ОРЕС, по здравословни причини или по избор на родител, а не заради отказ от тестване, да се запази същата обучителна възможност поне до 30 юни 2022г, в рамките на редовното учебно време.

Изказваме пълна готовност да съдействаме, като при необходимост от обсъждане или допълнителна информация оставаме насреща.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес