Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Институт GATE обяви прием за новия випуск в първата в България магистърска програма “Технологии за големи данни“

09 юли 2024, 11:50 часа • 6598 прочитания

На 10 юли, от 17 часа, във Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски" институт GATE ще представи магистърската програма “Технологии за големи данни“, чийто втори випуск ще бъде приет през есента. Тя е съвместна инициатива на институт GATE и ФМИ към СУ „Св. Климент Охридски“. Магистърската програма е с продължителност три семестъра и е насочена към подготовката на специалисти в областта на големите данни и изкуствения интелект.

Завършилите я ще могат да се реализират в професии на бъдещето, където технологиите подпомагат създаването на иновативни услуги и продукти в направления като здравеопазване, транспорт, икономика, финанси. Да работят ефективно като аналитици и инженери на данни, специалисти по машинно обучение и обработката на естествен език, учени в сферата на данните.

Предвид постоянно разширяващата се палитра на икономически и социални приложения на големите данни, съвсем скоро вече няма да има професия или специалност, която да не се нуждае от подобна експертиза. Неслучайно недостигът на специалисти в областта на данните и тяхното управление расте с всяка изминала година.

За да отговори на реалните потребности на науката и бизнеса, магистърската програма "Технологии за големи данни" включва, освен лекционни курсове на водещи български и международни учени от световни университети и експерти в сферата на големите данни, и работа по реални практически казуси и проекти в иновативни лаборатории и платформа за големи данни. Така студентите ще имат възможността да усвоят технологии и да създават решения, базирани на тях, а споделеният опит и работа с ментори от водещи компании в тази област ще им позволи да добият необходимата увереност, че са подготвени за реализация на реални сценарии в сферата на данните.

Институт GATE, заедно със своите партньори, осигурява възможност и за няколко стипендии в МП програма „Технологии за големи данни“. Традиционно две от тях са финансирани от DeepMind – британската компания, известна с научните си изследвания и иновации в областта на изкуствения интелект.  Основната цел на партньорството е да демонстрира високата стойност за обществото, която носи насърчаването на студентите към научна кариера в стратегическите области на големите данни и изкуствения интелект, особено ако те принадлежат към групи в неравностойно положение или недостатъчно представени групи.

 

Присъстващите на информационния ден на 10 юли ще получат детайлна информация за магистърската програма „Технологии за големи данни“ и стипендиите и ще могат лично да зададат въпросите, които ги вълнуват, на ръководителя на програмата проф. Силвия Илиева – директор на GATE.

Крайният срок за кандидатстване за магистърската програма “Технологии за големи данни“ е до 13 септември 2024.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес