Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проблемите на средното училище отвътре: Разказ на учителката Елена Киселова (ВИДЕО)

22 юли 2024, 21:00 часа • 4027 прочитания

99.32 точки от възможни 100 постигна клас от Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски" на матурите тази година. 

Как се постигат такива резултати и кои са основните фактори за големия дисбаланс между училищата, разказа техният класен ръководител и учител по математика, г-жа Елена Киселова. 

"Такъв резултат се постига с много труд и не става за една година. Аз уча тези деца от 5-ти клас. За три години, когато материалът се учи с много часове, нещата се случват", каза Киселова.

Тя обаче сподели, че един от проблемите на системата е липсата на адекватна възможност за учениците, които са силни по определени предмети, да покажат изцяло своите възможности. 

Снимка: IStock

"С Националното външно оценяване ние не можем да селектираме децата, които искат да учат математика. Ако един ученик, който е много силен по математика, учи в СМГ, леко се е притеснил на изпита или е разбрал условието двусмислено, изкарва 98 точки, вместо 100. И има 90 точки по български език. Колко ще бъде неговият бал?

 Ако предположим, че има отлични оценки за годината по български и математика, балът му става 484. В момента най-ниският бал за второ класиране в паралелката "Информатика с английски език", най-желаната паралелка в СМГ, е 484,25. Детето може да е родено да учи математика, но в момента не може да се класира, защото го селектираме с оценка по български", каза още Киселова. 

С какви други проблеми се сблъскват учениците и учителите у нас и има ли негативно влияние делегирания бюджет - вижте в интервюто. 

Александра Йошева
Александра Йошева Отговорен редактор
Новините днес