Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Държавата осигурява места за бежанци в университетите

24 юли 2024, 19:11 часа • 1135 прочитания

Всяка година държавните висши училища ще осигуряват до 400 места в редовна форма на обучение на чуждестранни граждани и лица без гражданство, получили временна закрила у нас, предава bTV.

Обучението ще се провежда на български език, а допълнителните места ще се субсидират от държавата и ще се утвърждават над ежегодния брой приемани студенти. Мярката е заложена в приетите и обнародвани вече промени в Закона за висшето образование.

Още: Задържаха по погрешка чуждестранни студенти - объркали ги с мигранти

Документът дава възможност на университетите да приемат студенти с временна закрила у нас и без конкурсен изпит, ако успешно преди това са преминали държавни зрелостни изпитни или задължителен държавен изпит за придобиване на професионална квалификация – по теория и практика на професията. Кандидатстването може да се организира и чрез конкурсни изпити на български език, освен в специалностите от професионално направление „Филология“, където изпитите ще се провеждат на съответния чужд език.

През първата година в университета студентите ще преминават през специализирано обучение по езикова подготовка, организирана от департаментите на висшите училища. Те ще имат право на стипендия, студентски общежития и ще заплащат такси по реда за българските граждани. След изтичането на срока на временната закрила или след отпадането ѝ, студентите ще могат да продължат образованието си при настоящите досега условия.

Още: Искат облекчаване на процедурите за прием на чуждестранни студенти у нас

Одобрената днес мярка е допълнение на приобщаващата политика, която дава възможност на учениците да продължат образованието си в български университети. Промяната дава определена сигурност и възможност за последващо развитие, квалификация и реализация на пазара на труда, казват от правителствената пресслужба.

Необходимите средства за подкрепящата мярка ще бъдат разчитани в бюджета за съответната година на държавните висши училища. За академичната 2024-2025 г. допълнителното финансиране ще се осигури чрез преструктуриране на разходите в централния бюджет.

Още: Броят на чуждите студенти у нас расте, българските - намаляват

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес