Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На 1 юли ДКЕВР решава за лицензите за доставчици от последна инстанция на ЕРП-тата

25 юни 2013, 11:22 часа • 13280 прочитания

На 1 юли ДКЕВР ще вземе решение дали да даде лицензия за доставчик от последна инстанция на електроразпределителните дружества и НЕК, предаде БГНЕС.

Днес, на открито заседание, бяха разгледани експертните доклади за даването на лицензии, касаещи НЕК "ЧЕЗ Електро България", "Енерго-Про Продажби", "ЕВН България Електроснабдяване" и "ЕСП Златни пясъци".

Появяването на доставчиците от крайна инстанция е стъпка в посока либерализирането на пазара, което се изисква от ЕС. След лицензирането на доставчиците от последна инстанция предстои ДКЕВР да приеме и контролира прилагането на методика за определяне на цените на електрическата енергия, доставяна от тях.

След като получат лицензиите НЕК и ЕРП-тата ще имат един месец да уведомяват клиентите, които следва да закупуват енергия от свободния пазар за условията и реда за снабдяване от доставчик от последна инстанция и за правото на клиента в срок до два месеца от уведомяването да избере друг доставчик.

Освен решението за лицензите, в петък, 28 юни, ДКЕВР ще вземе окончателно решение за цената на природния газ от следващото тримесечие. Това ще стане на закрито заседание. От „Булгаргаз” предложиха с 0.15% по-ниска от настоящата цена на синьото гориво, която би означавала 630 лв. на хиляда кубически литра без ДДС и акциз. Експертите на ДКЕВР са съгласни с предложението.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес