Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Енергийната общност в Бургас е доказателството, че моделът е устойчив

08 октомври 2024, 11:14 часа • 327 прочитания

Интервю с инж. Ивайло Алексиев, изпълнителен директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие:

1. Какви са ползите от енергийните общности за изпълнението на националните цели в областта на енергията и климата?

Инж. Ивайло Алексиев: Енергийните общности играят ключова роля в постигането на националните цели за възобновяема енергия и намаляване на въглеродните емисии. Те предоставят възможност за децентрализирано производство на енергия от възобновяеми източници, което намалява натоварването на разпределителната мрежа и зависимостта от изкопаеми ресурси. В същото време тези инициативи повишават енергийната независимост на общините и улесняват достъпа до чиста енергия за гражданите. Това е един устойчив модел, който позволява на България не само да се приближи към своите климатични и енергийни цели, а и да реализира безспорни ползи за обществото и икономиката.

2: Как се развива законодателната рамка за енергийните общности в България?

Инж. Ивайло Алексиев: Законодателството в тази сфера в България все още се развива, но са направени важни стъпки. Въвеждат се регулации, които да улеснят създаването и функционирането на енергийните общности. Насърчаване на интереса към този модел, създава предпоставки за по-бързо приемане на нови законодателни инициативи, които да улеснят процедурите и да предоставят по-добра подкрепа за такива проекти. Това може да бъде и инструмент за намаляване на въздействието на либерализацията на пазара на електроенергия върху сметките на домакинствата. Тези промени ще насърчат гражданите и бизнеса да участват активно в енергийната трансформация.

3: Какво е вашето мнение за енергийните общности в Габрово и Бургас, и какви резултати наблюдавате до момента?

Инж. Ивайло Алексиев: Енергийната общност в Габрово вече показа, че този модел може да бъде успешен в България. Като член на тази общност, мога да потвърдя, че проектът вече започна да изплаща дивиденти на всички членове, включително и на мен. Това е доказателство, че енергийните общности са жизнеспособни и могат да предложат реални финансови ползи за участниците. Проектът в Бургас, който се създава около плувен комплекс „Славейков“ по същия модел, е още една стъпка напред и е ясен сигнал, че на този модел може да се разчита. Тази инициатива ще предостави чиста енергия и ще намали разходите за енергия на комплекса, като същевременно ангажира местната общност в устойчиви практики.

4: Защо според Вас гражданите трябва да се включват в такива проекти?

Инж. Ивайло Алексиев: По принцип, участието на гражданите в енергийни общности им предоставя пряк контрол върху енергийните им нужди и им дава възможност да генерират приходи от чиста енергия. Включването в тези проекти означава, че всеки един човек става част от решението за справяне с климатичните промени. В конкретния случай, гражданите на Бургас, а и всички други участници, могат да бъдат сигурни, че децата им ще плуват в добре отоплен и чист басейн, средствата им ще получат доходност почти без риск, общината ще намали разходите си енергия, а спестените публични ресурси могат да бъдат насочени там, където е необходимо - в образование, култура, спорт, облагородяване на градската среда. И нещо не по-малко важно – с участието си в енергийната общност, гражданите със сигурност ще научат всичко най-важно, което трябва да знаят за фотоволтаичните инсталации.

5: Какви са ползите за градовете от развитието на енергийни общности?

Инж. Ивайло Алексиев: За градовете, ползите са многостранни. На първо място, енергийните общности намаляват въглеродния отпечатък на градовете и създават по-здравословна среда за живот. Градовете имат потенциала на покривите на сградите в тях и не нарушават земеделска или друга земя, като производството на енергия е там, където е потреблението. Освен това, те повишават енергийната сигурност и намаляват зависимостта от външни енергийни доставчици. Това създава нови икономически възможности за местния бизнес и предоставя нови работни места. В крайна сметка, енергийните общности спомагат за устойчивото развитие на градовете и създават ангажирани и информирани граждани, които са част от процеса на енергийната трансформация. 

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес