Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЦИК: Без секции за гласуване в Израел и Ливан на изборите на 27 октомври

08 октомври 2024, 14:45 часа • 242 прочитания

Общо 719 секции в 57 държави са разкрити зад граница. Поради влошената обстановка на сигурността в Израел и Ливан няма условия да се осигури сигурността на българските граници и няма да има секции в Тел Авив и Бейрут. Това каза на брифинг зам.-председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов.

И още за организацията на вота

За гласуване извън страната са получени 30 689 заявления. "Те са по-малко, отколкото подадените заявление на предишните избори", каза той, а причината е намаляващата избирателна активност и разкриването на секции, където са гласували повече от 100 избиратели на предишни избори.

ОЩЕ: Четирицифрени заплати за председател, заместници и членове на РИК

Томов призова хората, които искат да гласуват зад граница, да подават заявления, защото това улеснява подготовката на вота. Той припомни, че в деня на вота българите могат да подадат декларация, че не са гласували и няма да гласуват на друго място в изборния ден и така да упражнят правото си на глас, дори да не са подали заявление, че ще гласуват зад граница.

Относно консултациите за секционните избирателни комисии (СИК) извън страната Томов каза, че участват всички парламентарно представени формации, както и представители на Министерството на външните работи. Той посочи, че на тях могат да присъстват и представители на останалите формации. 

"След приключването на консултациите предстои да решим за съставите на СИК. Партиите и коалициите могат да предлагат промени до 19 октомври най-късно", посочи Томов.

ОЩЕ: ЦИК обяви къде се пазят машините за гласуване

Методическите указания за СИК вече са приети. Имаме достатъчно време Районните избирателни комисии да организират обучение с членовете на СИК", каза още той.

Томов припомни, че на 12 октомври изтича крайният срок за подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес. Тогава изтича и срокът за гласуване с подвижни СИК, в които могат да гласуват хора със здравословни проблеми, които не могат да упражнят правото си на глас в избирателните секции.

Процедурата по регистрация на наблюдатели продължава, към момента има регистрирани осем организации.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес