Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Големи световни банки продължават да подкрепят проекти за изкопаеми горива

08 октомври 2024, 11:24 часа • 276 прочитания

Големите банки продължават да финансират дейности, отделящи много парникови газове, въпреки че на хартия са ангажирани  да намалят своя въглероден отпечатък. Това показват изнесени днес данни от доклад на изследователския център Transition Pathway Initiative, която оценява готовността на компаниите за преход към нисковъглеродна икономика, цитирани от Франс прес.

Още: България е лидер по намаляване на емисиите на парникови газове в ЕС

От 26 международни банкови институции, 22 са готови да финансират нови дейности, свързани с въглища, а 24 от тях - експлоатацията на нови петролни и газови находища, показват данните на изследователския център, базиран в престижното Лондонско училище по икономика.

Позволявайки движението на значителен капитал към дейности, отделящи високи нива на парникови газове, големите финансови институции създават рискове за всички икономически участници, изчисляват авторите на изследването.

"Банките не действат достатъчно бързо"

"Въпреки че е постигнат известен напредък от първите ни оценки през 2022 г., банките не действат достатъчно бързо, за да постигнат световните климатични цели", заяви Саймън Диц, директор по изследванията в изследователския център, пише БТА.

"Без по-решителни действия банковият сектор излага себе си, и като цяло световната икономика, на по-големи регулаторни, търговски и физически рискове от изменението на климата", допълва той.

Докладът, който разглежда общо 38 банки, включително десет регионални банки в САЩ и френските финансови институции Crédit Agricole, Société Générale и BNP Paribas, разкрива, че повечето от тях не допринасят достатъчно за постигането на целите на Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне (Парижкото споразумение има за цел ограничаване на глобалното затопляне до по-малко от 2 градуса по Целзий до 2050 г. в сравнение с периода преди индустриализацията, както и ограничаване затоплянето до края на века до само 1,5 градуса по Целзий.).

Още: Доклад: Потреблението на изкопаеми горива достигна нов рекорд

Само 19 на сто от представените от банките планове за намаляване на въглеродния отпечатък в различните им сектори на дейност имат планове за намаляване на въглеродния отпечатък до 2035 г.

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес