Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай наложи нови ограничения върху вноса на бренди от ЕС

08 октомври 2024, 13:30 часа • 272 прочитания

Китай обяви временни антидъмпингови мерки върху вноса на бренди от Европейския съюз. Това съобщи в свое изявление китайското министерство на търговията, цитирано от Ройтерс.

От 11-и октомври вносителите ще трябва да предоставят на китайските митници това, което министерството описа като "съответен гаранционен депозит", когато внасят съответните брендита с произход от ЕС.

Временни мита

Това означава въвеждането на временни мита до 39% върху вноса на европейско бренди (депозити до 39% върху стойността на внасяното в Китай бренди) и идва само дни, след като Европейският съюз одобри допълнителни мита до 35% върху китайските електрически превозни средства.

Още: ЕС наложи допълнителни мита върху китайските електромобили

Китайското министерство на търговията добави, че решението е взето след разследване, което показа, че "местната индустрия за бренди е застрашена от значителни щети и че е имало непреднамерена връзка между дъмпинг и заплаха от значителни щети" и настоя, че този ход е в съответствие с правилата на Световната търговска организация (СТО) и китайските закони.

Този ход представлява обрат, след като наскоро Пекин заяви, че няма да налага временни мита върху различните видове бренди, внасяна от ЕС, въпреки че установи, че този тип дестилирани алкохолни напитки са били продавани в Китай на цени под пазарните. Това трябваше да даде на двете страни малко "глътка въздух" в продължаващите им разгорещени търговски преговори.

Преди това, когато министерството на търговията реши да не налага временни антидъмпингови мерки, то каза, че разследването ще приключи преди 5 януари 2025 г., но че може да бъде удължено.

Още: Китайските производители отговориха на европейските мита

Преди дни Европейската комисия  наложи мита върху електрическите превозни средства от Китай, въпреки че не успя да осигури мнозинство сред държавите членки, като много се въздържаха от гласуването, а няколко страни, включително Германия, се противопоставиха на този ход. 

 

 

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес