Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов се разкая за грешките си в "сглобката", оптимист е за парите на държавата (ВИДЕО)

08 октомври 2024, 14:49 часа • 1332 прочитания

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска обща работа по няколко политики, за да има редовно правителство след предсрочните парламентарни избори на 27 октомври.

Той разкритикува ПП-ДБ за конституционните промени и за работата в "сглобката", но призна и участието на неговата партия. Бившият премиер пожела стратегия с ниски данъци, спиране на тегленето на заеми и усвояване на парите по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ): Еврокомисар: България не може повече да отлага решението за промените в ПВУ.

"Пазехме финансовата дисциплина, но в сглобката се предадохме"

"Делян Добрев започна с това, че не разрешавам да се говори срещу нашите опоненти с квалификации. Искам да знаете какво е основанието ми да го направя. Когато отчитаме, според техническия доклад, за дупката в бюджета от 18 милиарда, при положение че имаме събрани от данъчните и от митниците с 5 милиарда повече. Защо не е правилно нито ние, нито те да го казват по този начин? Не е правилно Асен Василев да казва "ПП и ДБ вдигнаха доходите". Не е правилно ти да казваш (обръща се към Делян Добрев - бел. ред.) "ПП и ДБ вдигнаха дефицита". Защото с другите депутати ние гласувахме за всички тези повишения на заплати и пенсии. Всички партии могат да кажат - "заради нас се вдигнаха доходите и заради нас се вдигна дефицитът". Защото сглобката, съвместното управление изисква да партнираш по дадени теми с партньорите, дори да не си съгласен с тях", заяви Борисов по време на пресконференция в Хасково в разгара на предизборната кампания.

Той имаше предвид думите на финансовия министър Людмила Петкова, че ако не се вземат никакви мерки, дефицитът в бюджет 2025 се очертава да бъде около 18 млрд. лв., което прави към 8-9% от БВП.

Още: "С чужда пита - помен прави": Асен Василев заговори за рекет от Борисов и Пеевски над общините

"По време на нашите три правителства ние пазехме финансовата дисциплина, както никой друг. Но вече в сглобката и ние се предадохме на левичарски, популистки политики и практики, както ги нарича Томислав Дончев. Защото щеше да се окаже, че само ние, от ГЕРБ, не искаме да се вдигат доходите. Само че когато няма подписано коалиционно споразумение за 4 години да се знае откъде ще се вземат тези пари, остава само един източник – да излезеш на пазара и да теглиш заеми. Защото това, което харчим, е повече от това, което придобиваме. Помните, повече от десетилетие казвах на кметовете – ще харчим толкова, колкото изкарваме. И това е печелившата политика на всяко едно семейство. Семейство, което почне да харчи повече, отколкото изкарва, отива да взема заеми и впоследствие му вземат и къщата. И тук е спорът ни с колегите за закона за вечния длъжник. Трябва ли този, който е натрупал тези заеми, изведнъж да го амнистираш и той да ходи да тегли други?", попита Борисов.

"Ако говорим за следващо управление, трябва да имаме по всички тези теми разбиране как ще продължим. Докога ще се взимат само дългове? Виждате, че служебното правителство непрекъснато излиза на пазара и взима по 2-3 милиарда – ние ще ги плащаме всички заедно", смята той.

"Представяте ли си при управление на ГЕРБ преди 7-8, 10 години да имаме усвояване на план само на 6% (визира ПВУ)? Медиите щяха да ни убият. А сега става въпрос за 15 милиарда, ето ви дупката", твърди бившият премиер.

Снимка: БГНЕС

Равноотдалеченият премиер: "Може ли така да се сближим"?

Той коментира и идеята на ПП-ДБ за равноотдалечен премиер. "Отдалечен премиер, отдалечен министър по еврофондовете, по енергетиката - ами той ако е толкова отдалечен, как ще се сближим?", попита Борисов. "Това ли е отговорност? Абсурд. Лидерите на партията на „Промяната“ бяха Кирил и Асен. Христо Иванов, Атанас и аз. После те избутаха акад. Денков напред, а ние избутахме Мария Габриел напред, за да бъде равноотдалечен. Ние този филм го играхме. Тогава още им казах – трябва да сме аз, Кирил, Асен, Христо, Атанас вътре в правителството. За да може на заседанието на Министерски съвет като се подпишем, да не кажат – "ами то така се случи". Равноотдалеченият премиер е някаква мимикрия, за да може с плаващи мнозинства да се доразруши и съдебната система", твърди Борисов.

Още: Денков посочи с какъв различен фокус ПП-ДБ иска да направи живота ни по-добър

"Защото това, което ние говорим в момента за концесиите, за икономиката, за иновациите, да се привлекат инвеститори, за да затваряме дупката, ни трябват две много важни събития – регулаторите и споровете в съдебната система да са справедливи. Тогава всичко това можем да го свършим. Ние дори за регулаторите не можем да намерим равноотдалечен. Пробвахме го, не става", каза той.

Припомняме, че от ПП-ДБ настояват за механизъм на прозрачен подбор на членове на регулаторите, както и на Антикорупционната комисия. С гласовете на ГЕРБ и ДПС-Пеевски настоящият шеф на комисията остана на поста: С истеричната съпротива на Пеевски и ГЕРБ: Антон Славчев остава шеф на Антикорупционната комисия (СНИМКИ).

"Говори се едно и също – Джейхан дали е арестуван правилно, дали не е. Затова не им се съгласявам с нищо за Антикорупционна комисия, ДАНС. Те си работят много добре", твърди Борисов, визирайки ареста на Джейхан Ибрямов от ДПС-Доган: Законен ли е арестът на Джейхан Ибрямов? Говорят експерти.

Оптимистичен прочит

"Икономика, индустрия, справедливост, ниски данъци – ако този кръг се затвори, ако си задействаме ПВУ, ако общините спрат да се глезят и да търсят пари само от вътрешния бюджет, не да отиват към еврофондовете, можем да се справим. Това ми е оптимистичният прочит по тази тема. Ако не го направим по този начин, бъдете убедени, че няма да минат 3-4 месеца, пак ще се събираме тук и за осми път ще си говорим едно и също. Параметрите на държавата ще са все по-надолу, все по-надолу", прогнозира Борисов.

"Горчиво съжалявам, че не послушах Радомир Чолаков. Той ми се молеше да не правя тези глупости, които ми вкараха от ПП-ДБ за Конституцията – този работещ парламент без мнозинства, това е един хаос. Могат да се съберат партии с някаква конюнктурна зависимост и да приемат закон. Но тя (Конституцията) се правеше със съвсем друга цел и затова приех, защото бях в сглобката. Изгонихме Радо Чолаков, добре че не унижих човека да го извадя от парламента – за десети път му се извинявам. Това, което говореше, последва по безпощаден начин", каза още бившият премиер.

Лидерът на ГЕРБ заговори отново и за евентуална намеса в изборите, без да посочва доказателства: "Някой тихичко се примъква към изборите пак да пипа флашките, протоколите – явно са много умни хора тези, които го правят. Всеки ден го говоря, за да чуя някакво опровержение, обаче засега - не".

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес