Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕЦБ вдигна лихвите с повече от очакваното

21 юли 2022, 16:10 часа • 4123 прочитания

ЕЦБ вдигна основния лихвен процент с повече от очакваното днес, като мотивът за действията на централната банка е да противодейства на нарастващата инфлация, дори и това да означава да означава забавяне на растежа на европейската икономика. Решението ще има отношение, както върху лихвите у нас, така и върху растежа на българската икономика.

ЕЦБ вдигана лихвите с 50 базисни пункта до 0%. Това обори очакванията на икономистите, които предвиждаха увеличение от 25 базисни пункта. Решението обозначава първото увеличение на лихвите на ЕЦБ от 11 години насам.

ЕЦБ вдигна лихвите: Какво означава това за България?

„В съответствие с намерението си да изпълни целта за ценова стабилност, днес управителният съвет предприе нови важни стъпки, чрез които да осигури връщане на инфлацията на целевото равнище от 2% в средносрочен план. Той взе решение да повиши трите основни лихвени процента на ЕЦБ с 50 базисни пункта.“, се посочва в официално изявление на сайта на институцията.

С решението си банката сложи край на осемгодишния период на отрицателни лихвени проценти. С повишението от 50 базисни пункта лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение ще се равняват съответно на 0.50%, 0.75% и 0.00%, считано от 27 юли 2022 година.

Предвиждат се и по-нататъшни увеличения на трите основни лихви още на следващото заседание на ЕЦБ на 8 септември.

Икономисти прогнозираха увеличение от 25 базисни пункта, но повечето посочиха, че банката всъщност трябва да повиши основната си лихва с 50 базисни пункта, предава Reuters.

Увеличението на основния лихвен процент на ЕЦБ в четвъртък може да се разглежда като изоставане от другите централни банки, особено от Фед, който вдигна основната лихва със 75 базисни пункта миналия месец и предвижда още едно увеличение през юли.

Още: Италия е изправена пред дългова криза за 2.5 трлн. евро

БНБ прогнозира покачване на лихвите

БНБ понижи драстично прогнозата за ръст на българската икономика

Ивана Маринова
Ивана Маринова Отговорен редактор
Новините днес