Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Технологичните паркове - добър пример за икономическо развитие на общините

02 октомври 2018, 10:51 часа • 2170 прочитания

Икономическото развитие, демографските проблеми и качеството на образованието – това бяха основните теми, които местната власт в България обсъди по време на първия ден от XIII-та Годишна среща на българските общини, организирана от Националното сдружение на общините в България (НСОРБ).

По отношение на икономическото развитие особено важен пример беше опитът, представен от ръководствата на Фонд мениджър на финансовите инструменти в България, Фонд за устойчиви градове, Фонда за градско развитие за Северна България, НК "Индустриални зони", "Клъстер Тракия икономическа зона", София Тех Парк, АСПА Консорциум. Като особено сериозен пример беше представен моделът на Икономическа зона "Тракия" - за интегриран подход за насърчаване на икономическата активност в индустриалния и аграрния сектор. А Тодор Младенов, изпълнителен директор на "София Тех парк", посочи основната възможност пред местната администрация и бизнеса, която дава парка - възможност за бизнеса в общините да ползват услуги по развойна дейност, достъп до технологии и други услуги за икономическо развитие.

Неравномерното териториално разположение на такива технологични паркове обаче остава слабост, която с усилията на общините и държавата трябва да бъде преодоляна, заяви изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева. В посока "държавна подкрепа за развитие на индустриалния сектор в регионите" говори Барес, изпълнителен директор на НК "Индустриални зони" (НКИЗ).

Що се отнася до темите "образование" и „демографска картина”, като практически модел на действие бяха представени активности, развивани съвместно с бизнеса – например технологичните паркове в София, Габрово-Севлиево, Монтана. „Тези паркове имат и регионален обхват. Нерядко развойното звено е в парка, а производствените и/или сервизни площадки са разпръснати в околни и понякога доста далечни и малки общини. Технологичните паркове служат като магнит или клъстер за привличане на високотехнологични, световно утвърдени инвеститори“, каза водещият на първия панел от срещата Иво Димов, кмет на община Димитровград и зам.-председател на УС на НСОРБ.

Друга ключова тема е и темата за предстоящите общи задачи в последната година от мандата на местните власти 2015 – 2019 г. Освен мандатната програма до 2019 г. и общинския план за развитие до 2020 г., местните власти трябва да финализират изпълнението на други стратегии и програми на местно ниво, да обърнат специално внимание на оценката и отчитането на етапните цели по европейските проекти.

"Пожелавам ви да действате като екип, с уважение към ролята и позицията на всеки от нас и най-вече с уважение към жителите на нашите общини, данъкоплатци и избиратели. В крайна сметка наследството за "тези след нас", отново го поемаме ние и нашите съграждани. Нека направим и невъзможното и да оставим добро наследство за хората от нашите общини за следващия мандат!", каза д-р Александър Горчев, кмет на община Велики Преслав и член на УС на НСОРБ, който се обърна към своите колеги – общинските съветници.

Форумът, посветен на актуални въпроси в работата на секретарите на общини, традиционно бе организиран с Националната асоциация на секретарите (НАСОРБ). И тази година дискусиите имаха за цел да погледнат „отвътре“ състоянието на администрациите и възможностите за модерно управление на човешките ресурси в общините. НСОРБ представи своя проект за създаване на модели за оптимални административни структури на общините, които са предпоставка за модерно управление и обезпечаване с кадри. На база на 13 критерия, Сдружението раздели общините на седем групи. Предстои изготвяне на примерни модели за оптимизиране на административна им структура по групи и органиграми за тях.

"Вие сте тези, на чиито плещи тежи организацията на административното обслужване в общината, управлението на човешките ресурси, а през последните години – и всички процеси, свързани с електронното управление и намаляването на административната тежест. От вас зависи визията на нашата администрация – такава, каквато я виждат и "ползват" всеки ден гражданите и бизнеса. Заедно с вас имаме трудна и отговорна задача - да продължим по пътя за създаване на креативна и отговорна администрация, изоставила рутината в работата и ориентирана към решаване на проблемите на хората", каза в приветствието си към секретарите на общините Златко Живков, кмет на община Монтана и член на УС на НСОРБ.

На форума бяха представени и добри практики на удостоените с Европейския етикет за добро управление на местно ниво общини: Димитровград, Добрич и Троян.

Четвъртият панел през първия ден бе посветен на интелигентната трансформация на общините и отново се проведе с дългогодишния партньор на НСОРБ ICT Media. А за финал на деня беше открито Общинско ЕКСПО 2018 - коктейлът на изложителите с участието на роклегендите БТР. Тази година изложителите са над 40, включително 8 общини.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес