Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли кое е кучето с най-силна захапка?

20 февруари 2023, 17:00 часа

Страхувате се от кучета, а считате костенурките са мили и безопасни създания? Грешите. Захапката на водната костенурка е над 3 пъти по-опасна и с повече сила от тази на кучето с най-силна захапка. Ако считате, че това куче е питбулът, пак грешите. В обществото често се разпространяват митове за породата – че е склонна към агресия, а обратната захапка я прави по-опасна, които митове често се оказват имено такива – неверни и недоказани. Оказва се, че кучето с най-силна захапка е от друга порода, докато питбулът заема по този критерий и в тази класация чак третото място.

Ако едно куче е отровено, то проявява следните симптоми

Как се измерва силата на захапката?

За да бъде определено от коя порода е кучето с най-силна захапка, следва да има ясно определени критерии и методи за измерване на тази сила. Силата и мощта на челюстта респективно на захапката се измерват в килограми на сантиметър. Любопитен по този начин на измерване е именно фактът с костенурката, при която е 460 кг/см., с което измества по сила на захапката дори… лъва. Над нея са само крокодилите и предполага се някога са били динозаврите.

Порода на кучето с най-силна захапка

Породата кучета, които са известни с най-силната си захапка, са ротвайлерите, чиято челюст е ножицовидна, а самите те – мощни, тежки и борбени кучета. Около  150кг/см. е силата на захапката на ротвайлерите, с което естествено попадат на първо място и са известни като кучетата с най-силна захапка.

Какво е кучето ви? Обявиха кои са най-глупавите и най-умните породи

Кои други породи кучета са известни със силната си захапка?

Както вече коментирахме, хората често считат питбулите за кучетата с най-силната и опасна захапка. За тях обаче се пада третото място съвсем официално и според класацията, оформена не от случаен източник, а след изследвания. Силата на захапката на питбулите е около 105 кг/см., което е около 1/3 по-малко от тази на ротвайлерите. И макар че хората често набеждават питбулите за агресивни и дори за най-опасните кучета, то се оказва, че това далеч не е така. Дори водните костенурки са по-опасни, ако решат да ви захапят.

На второ място – под ротвайлерите и над питбулите стои порода, което няма славата на агресивна, използвана на незаконни боеве и не е популярна като порода, от която съществува масово страх в обществото. Със сила на захапката от 110 кг/см. на второ място по сила на захапката е немската овчарка – изключително интелигентно куче, отличен пазач, известен с безкрайната си и предана обич и грижа към семейството на собственика си и към децата в него. Едва ли някога сте се притеснявали от немска овчарка. Не започвайте да го правите и сега. Силата на захапката не означава нищо освен просто цифри, ако кучето е възпитано и обучено. Животните рядко проявяват непредизвикана агресия, така че просто приемаме фактите и продължаваме да ги обичаме, без да се притесняваме от килограмите и силата на захапката им. Е, от водните костенурки ще стоим по-далеч, те наистина ни изненадаха.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес