Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изследване установява, че гледането на телевизия влияе пряко на начина, по който остаряваме

20 септември 2024, 15:53 часа

Гледането на телевизия може да бъде чудесен начин да се отпуснете, но замяната на физическа активност с време за телевизия може да повлияе на това как остарявате. Това е основният извод от ново проучване, което установи връзка между времето, прекарано пред телевизия, и остаряването в добро здраве.

Още: Съвети от специалисти: Кога е най-доброто време да приемате добавката си с цинк

За проучването, изследователите са анализирали данни за здравето и начина на живот от проучването за здравето на медицинските сестри на повече от 45 000 души на 50 и повече години през 1992 г. и ги проследяват в продължение на 20 години. Изследователите специално разглеждат колко време хората прекарват седнали на работа и у дома, включително гледайки телевизия, и колко време стоят или се разхождат у дома и на работа. След това тези данни са били сравнени с информацията за това колко добре са остарели.

Изследователите определят здравословното остаряване като живот до най-малко 70 години и здраве в най-малко четири категории, включително без сериозно хронично заболяване и без проблеми със субективната памет, физическо здраве и психично здраве.

За всеки два часа седене, за да гледат телевизия, участниците в проучването са имали 12% спад в шансовете, че ще остареят по здравословен начин. Проучването обаче установява също, че два допълнителни часа лека физическа активност на работа увеличава шансовете за здравословно остаряване с 6%. Хората, които са заменили един час седене и гледане на телевизия с лека физическа активност, също са по-склонни да остаряват по здравословен начин.

Защо гледането на телевизия може да попречи на здравословното остаряване

Всичко се свежда до заседнал начин на живот. Повечето хора седят, за да гледат телевизия, и това специално проучване се фокусира върху този навик. Седенето многократно е свързвано с по-ниски нива на здраве и дори с ранна смърт.

Проучване, измерва времето на заседнал живот с акселерометър за бедрата и установява, че хората, които прекарват най-много време седнали, са изложени на най-голям риск от ранна смърт поради каквато и да е причина. Дори хората, които спортуват редовно, могат да бъдат изложени на повишен риск от сърдечни заболявания и инсулт, ако прекарват много време в седнало положение.

„Имаме много доказателства, че прекарването на повече време в заседнал начин на живот е свързано с по-малко здравословни резултати“, казва д-р Катрин Н. Балантекин.

Повечето хора са седнали, когато гледат телевизия, и това замества потенциалното време, което биха могли да прекарат като активни, казва тя. „Известно е, че хората, които прекарват повече време в гледане на телевизия, също са склонни да следват други нездравословни поведения, като нездравословни модели на хранене, повишен калориен прием и други неща, които са свързани с повишен риск от заболяване“, казва Скот Кайзер, доктор по медицина.

Седенето за дълги периоди от време също увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци, казва д-р Барбара Бауър. „Подуване на краката може да възникне и от седене поради натрупване на кръв в краката, което може да доведе до болка и с течение на времето, и разрушаване на кожата, което също може да доведе до инфекция“, казва тя.

Не става въпрос само за седене - става въпрос за това, което правите, докато седите, казва Балантекин. „Има доказателства, че хората ядат повече, докато гледат телевизия и използват екрани, тъй като не са в състояние да обърнат голямо внимание на сигналите за глад и ситост“, казва тя. „Хората също виждат реклами за високоенергийни храни и напитки, докато гледат телевизия, което може да промени поведението им при покупка.“ Редовната консумация на тези храни повишава шансовете за развитие на сериозни здравословни проблеми като диабет тип 2, затлъстяване и сърдечни заболявания, които също могат да повлияят на способността ви да стареете по здравословен начин.

Как да сме по-активни през деня

Ако работите на бюро, можете да направите толкова много за времето, което прекарвате седнали. Балантекин обаче казва, че можете да го разбиете. „Вземете редовни почивки, за да станете и да се раздвижите“, казва тя. „Това може да изглежда като скачане, тренировка за съпротива или дори просто ходене на място.“

Д-р Кайзер казва, че не е задължително да спрете да гледате телевизия, но можете да бъдете по-активни, докато го правите. „Станете и се разходете по време на рекламните паузи“, казва той. Можете също така да сте по-активни, докато гледате, казва д-р Кимбърли Прадо. Това може да означава ходене на бягаща пътека или каране на стационарен велосипед, ако ги имате, или да правите упражнения за тренировка със съпротивление, докато гледате. „Все още можете да се наслаждавате на филма/телевизионното шоу, докато мускулите и костите ви стават по-здрави“, казва тя. Д-р Кайзер се съгласява и добавя, че „дори лека физическа активност може да промени нещата“.

Още: Най-уязвими са възрастните: Билка за облекчаване на симптомите на херпес зостер

Д-р Бауър предлага и този съвет: „Ако искате да гледате телевизия, опитайте се да не ядете, докато я гледате.“ Но ако изпитвате нужда да ядете, докато гледате телевизия, Балантекин препоръчва предварително порциониране. „Използвайте купа или чиния вместо просто да ядете директно от по-голям съд“, казва Балантекин.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес