Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

21 септември - какъв празник е утре, традиции и обичаи

20 септември 2024, 16:46 часа

Утре, 21 септември, в православния календар е денят на паметта на Свети апостол Кондрат.

История на светеца и празника

Свети Кондрат е роден в Атина и проповядва в този град, както и в Магнезия, където става епископ. Кондрат бил известен със своята ревностна проповед, която довела много хора към християнската вяра. Той разрушил идолите и изгонил бесовете с молитвата си.

Неговата проповед била толкова силна, че езичниците, като го видели да разрушава идолите им, започнали да го преследват. 

Какъв празник е утре, 19 септември?

Свети апостол Кондрат преживял много страдания за своята вяра. Той бил убит с камъни, арестуван и оставен да гладува, но въпреки това останал жив благодарение на Божията благодат. След много мъки Кондрат издъхнал, но душата му останала да живее в Царството небесно.

Поверия, традиции и забрани, свързани с празника 

Предците ни са правили гадания според знаците на деня. Благодарение на тях те са определяли какво ще бъде времето, зимата и реколтата през следващата година. Ако зората или залезът се алени, очаква се дъждовно време и вятър. Ако на сутринта ще има скреж на тревата, ще има лошо време.

Ако времето е ясно - есента ще е топла. Ако има много паяжини по дърветата, есента ще е топла. Ако листата са паднали рано, зимата ще бъде ранна. Ако има много шишарки - следващата година ще има реколта от пролетни култури, грах и краставици. Според обичаите на този ден трябва да работите усилено, особено в градината и на полето.

На 21 септември, както и на всеки друг ден, Църквата не одобрява кавгите, сквернословието, клюките и се противопоставя на клеветата и осъждането, както и на завистта, алчността, отмъщението и отчаянието. Не трябва да отказвате на тези, които искат помощ.

Народните обичаи строго забраняват мързела - богатството ще напусне къщата. Не трябва да правите големи покупки - всичко, закупено на този ден, ще се окаже краткотрайно. Също така не трябва да давате пари назаем и сами да задлъжнявате: ще бъде особено трудно да върнете заема.

Също така, според общоприетото вярване, не трябва да носите чужди обувки на този ден - можете да „поемете“ болестите и проблемите на други хора върху себе си. 

В молитвите към светията на този ден вярващите се молят за изцеление от болести, здраве и сила. Денят е подходящ за почистване на къщата и двора - смята се, че всяка работа на този празник ще бъде възнаградена и ще доведе до просперитет и благополучие.

18 септември - какъв църковен празник е утре

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес