Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо касисът трябва да бъде отрязан до нула?

01 октомври 2024, 06:00 часа

След прибиране на реколтата от касис е важно да се грижите правилно за храстите, така че да останат здрави и да продължат да плододават обилно през следващия сезон.

На първо място, важно е да приложите необходимите торове, за предпочитане, съдържащи калий и фосфор, да поливате растението, за да го подготвите за зимата, да го предпазите от болести и вредители - ако е необходимо, да го третирате със специални средства. В края на есента би било добре да се покрият корените на храстите, особено ако зимата е много студена.

Една от препоръките на градинарите е в края на лятото да се режат стари, болни или повредени клони на касис. Това ще помогне за намаляване на риска от заболявания на храстите и ще му даде „въздух“.

Още: Лайфхакове за размножаване на касис чрез резници през есента

 

Защо да подрязвате касиса?

С помощта на подрязване можете да увеличите добива на касис няколко пъти. Забелязано е, че клоните произвеждат най-силен растеж през първите три години от живота. А най-продуктивните клони са до четиригодишна възраст. Ето защо, при класическата резитба храстът трябва да се състои от клони на различна възраст, а издънките, по-стари от пет години, се изрязват на нивото на почвата.

 

Още: Торене на касиса - така го правят опитните градинари, за да е богата реколтата

Какво дава това?

В резултат на това след такова подрязване храстите стават по-мощни, плодовете са по-големи, а грижите и резитбата са значително опростени. Касисът вече не изисква класическа годишна резитба. Освен това, за градинаря не е лесно да идентифицира старите клони.

Така че, веднага щом добивът на касис започне да намалява или престане да дава плодове, трябва да се отреже до точката на закрепване към ствола.

Експертите също съветват да подхранвате касиса два пъти през есента. В края на септември - началото на октомври добавете 0,5 чаши суперфосфат и 2/3 чаша калиев сулфат на храст под всеки храст. И в края на октомври - половин кофа угнил оборски тор.

Още: В кой плод се съдържат най-много витамини

 

Важно е да знаете

Растежът и добивът на касис се влияят не само от грижите, но и от други култури, които растат наблизо. Лукът и чесънът ще бъдат добри съседи, те ще помогнат срещу някои вредители. Ягодите, спанакът и босилекът няма да пречат на касиса. Подходящи храсти за тези, които обичат киселите почви и честото поливане са орлови нокти и боровинки.

Един от най-лошите съседи са малините, те могат да унищожат касиса, а също и цариградско грозде: те имат общи вредители.

 

Ползи от касиса

Касисът е не само вкусен плод, но и много здравословен. Има високо съдържание на витамини. Черният е богат на аскорбинова киселина, която поддържа имунната система и подпомага усвояването на желязото.

Касисът също съдържа антиоксиданти като антоцианини и флавоноиди, които помагат за защита на клетките от увреждане и намаляват риска от хронични заболявания. Касисът може да помогне за подобряване на здравето на сърцето чрез понижаване на нивата на холестерола и подобряване на кръвообращението.

Някои изследвания показват, че касисът може да помогне за контролиране на нивата на кръвната захар. Така че добавянето на касис към вашата диета може значително да подобри цялостното ви здраве.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес