Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вижте дали миете косата си ГРЕШНО

06 февруари 2022, 12:10 часа

Миенето на косата е важен ритуал, който почиства скалпа и корените и се грижи за кожата на главата. Здрава кожа – здрава коса, казват специалистите. Важно е да знаете как правилно да миете косата си и какъв тип козметика и техники да използвате, за да не й вредите.

10 съвета за здрава коса без химикали

Търкане с нокти

Знаем, че когато влезем по душа искаме да измием абсолютно всичката мръсотия и често търкаме скалпа си здраво с нокти. Това води до накъсване на косата и може да засили косопада. Бъдете нежни и масажирайте само с пръстите си или с възглавничките им. Избягвайте дърпане и оскубване, защото косата ви е по-малко резистентна, когато е мокра.

Залагайте на възможно най-натурални продукти, които не съдържат сулфати и силикони. Така няма да утежнявате косата си и да я третирате всеки път, когато вземате душ.

По кое време на деня да измиете косата си, за да съхраните обема и плътността?

Миене всеки ден

Кожата на главата произвежда собствен себум, който се грижи за косата ни. Не прекалявайте с къпането, за да не отнемате естествените масла от косъма си. Можете да разресвате косата, за да й помогнете в равномерното им разнасяне по цялата дължина.

Ако имате по-мазна коса, намалявайте постепенно дните на измивания, докато себумът не се регулира от само себе си. Силните химични шампоани за мазна коса често водят до крайно изсушаване на скалпа и секрецията на дори още повече себум.

Сухият шампоана

Сухите шампоани са прекрасен метод да запазите косата си чиста за по-дълго. Те не отнемат естественото олио на скалпа ви, но правят косата да мирише и изглежда чиста за по-траен период.

 

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес