Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В топла или студена вода се варят яйцата - всяка домакиня трябва да знае това

12 април 2023, 15:40 часа

Много домакини често варят яйца. Всички знаем, че във водата трябва да се добави сол, за да се обели по-лесно яйцето. Но замисляли ли сте се в каква вода е правилно да се варят яйцата.

Много домакини първо слагат яйцата в тенджера, заливат ги със студена вода и след това ги слагат на котлона. Счита се, че суровите яйца не трябва да се поставят в гореща вода. Това обаче не е съвсем вярно. Можете да варите яйцата както в студена вода, така и в гореща. Най-важното е да направите всичко правилно.

Как е правилно да се варят яйцата в студена вода?

Първо трябва да измиете старателно яйцето от излишната мръсотия. Направете това внимателно, защото черупката е крехка и може да се спука. След като заври вода, трябва да оставите яйцата на котлона за определено време, спрямо резултата, който искате да получите.

Не правете това, когато варите яйцата за Великден и нито едно яйце няма да се спука

Не забравяйте, че кокошите яйца не трябва да се варят повече от 10 минути след като водата започне да кипи.

Колко време се варят яйцата:

  • рохко сварени - 4 минути
  • кремообразно към рохко сварени яйца - 6 минути
  • кремообразно към твърдо сварени яйца - 7 минути
  • твърдо сварени яйца - 8 -10 минути

След приключване на варенето трябва да изхвърлите горещата вода и да залеете яйцата със студена вода.

Варене на яйца в топла вода

В този случай преди да сложите яйцата в гореща вода, необходимо е предварително да ги подготвите за това. Освен че трябва да са чисти, необходимо е да са топли или поне на стайна температура. За целта е необходимо предварително да се извадят от хладилника, за да се затоплят.

Сложете този плод във водата за варене на яйцата и нито едно яйце няма да се спука

Не забравяйте, че яйцата никога не трябва да се слагат във вряща вода, а в топла или леко гореща вода. Тъй като черупката им е много крехка, тя може да се спука под въздействие на температурните промени.

Независимо от това кой от двата метода за варене на яйцата ще изберете, не забравяйте да добавите сол във вода. Благодарение на това ще обелите сварените яйца по-лесно.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес