Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

27 април 2024, 12:11 часа

Уви, не всеки човек, когото срещнете, дори и много привлекателен, ще стане ваш годеник. Защо не трябва веднага да се втурвате в обятията на „съдбата“, ще разгледаме в следващите редове.

Нека започнем с факта, че скоростта на емоционална реакция при мъжете е малко по-бавна, отколкото при жените. Ето защо, когато вече сте усетили пеперуди в стомаха си, той все още мисли и се съмнява. Затова не бива да пришпорвате нещата. Изчакайте първо неговото признание.

Тогава си струва да разгледате по-отблизо характера и поведението на бъдещия си партньор, така че розовите очила да не се счупят по-късно със стъклото навътре. Имайте предвид, че може да сте се почувствали очаровани от образа, който сте създали за себе си. И това няма нищо общо с истинския човек, с когото вече мислено вървите към олтара.

Не е необичайно момичето бързо да се влюби в първия човек, когото срещне, защото в себе си има нагласи, наложени от нейните родители или други роднини. „Време е да се омъжиш, часовникът тиктака!“ Къде са внуците? Искам да имам време да се порадвам на внуци” - много представителки на женския пол изпитват такъв натиск от майките. Някои дъщери могат да се отделят от вечно контролиращия си родител само чрез брак.

Има още шест причини да се влюбите моментално в мъж, когото почти не познавате. Освен това не само една от тях, но няколко наведнъж могат да повлияят на момичетата. Ето кои са те:

Причина първа: жената е жертва

„Девойката в беда“ е често срещан образ в приказките, които сме чели като деца. Принцесата, затворена в кула, очаква своя рицар-спасител. И може да се окаже първият срещнат човек, който далеч не е най-благородният представител на човечеството.

Момичето-жертва бърка всякакви признаци на внимание за съдба и затова бързо се влюбва. Особено ако срещата се е състояла по време на някаква проблемна за нея ситуация. Изгубих ключовете си и той ги намери. Не можах да напиша доклада навреме - той помогна. Не можах да платя поръчката - той ми помогна. Герой и принц! 

Жертвата приема всяка проява на участие от негова страна като любов и следователно се влюбва „в замяна“. Но в действителност рицарят може да се окаже агресивен пират, обикновен измамник или обикновен манипулатор.

Така че, преди да се поддадете на чувствата си и да изградите отношения, излезте от състоянието на жертва. Започнете да поемате отговорност за решенията си, пораснете и свалете розовите очила. Не сте в приказка, така че в повечето случаи ще трябва да решавате проблемите сами. И изобщо не е необходимо да се вкопчвате в първите срещнати „спасители“, изобщо не е необходимо да давате любов, достатъчно е просто да им благодарите и да продължите напред.

Съществува ли любов от пръв поглед?

Причина втора: зависимост от партньор

Някои момичета смятат, че без партньор не биха успели в живота. Следователно трябва да има някой човек наблизо; без него те също ярко изпитват чувството на самота и собствената си въображаема незначителност. Именно такива представителки на женския пол преминават от една връзка в друга, без периоди на „мълчание“. Те сякаш се вкопчват в партньорите си, запълвайки празнотата в душите си, тъй като им се струва, че без мъж самите те не съществуват.

За да се справите с това, ще трябва най-накрая да намерите себе си. Починете си след края на връзката си и останете сами. Или най-накрая се откъснете от мъжа, оставете му лично пространство и намерете нещо, което ви харесва. Да се ​​разтвориш в партньор, да се вкопчваш в него означава да зависиш от факта на неговото съществуване. В този случай неговите черти на характера и отношението към вас стават не толкова важни. Но здравите и силни романси се изграждат въз основа на вас самите, а не само на другия човек.

Причина трета: висока конкуренция за мъжете

Ако ви се струва, че има много мъже, но няма нормални, значи сте се включили в надпреварата за мъжкия пол. Тогава на преден план излиза принципът: бързо „хванете“ някой и едва тогава разберете дали той е адекватен. Но помислете за това: в света има повече от 7 милиарда души и около половината от тях са мъже. Дори и да извадите тези, които не ви подхождат по пол и предпочитания, пак ще намерите достоен партньор. Но при условие, че изберете достоен партньор в живота и не грабвате всеки срещнат.

Също така не забравяйте, че конкуренцията за противоположния пол е напълно безсмислена, тъй като е нереалистично да „спечелите“, „купите“, „просите“ или „присвоите“ любов. Ако си обичан, няма да се налага да се бориш за това.

Има и друг пример за действието на тази причина. Когато едно момиче бързо се влюби в момче, което е учтиво и уважително на първата среща, тя отчита тези качества на „нормален“ мъж и веднага започва да му се доверява. Но в бонбонения период представителите на мъжкия пол често носят маски, които се свалят малко по-късно. Така че не бива да се доверявате безусловно на първото си впечатление. Все пак сериозните чувства отнемат време. Или, както са казали нашите предци, вярвайте, но проверявайте.

Четвърта причина: същите тези „тиктакащи часовници“

Моделът "тиктакащ часовник" е здраво заседнал в главите на съвременните жени. От детството им се внушава идеята за брак, деца и пълноценно семейство. По мнението на родителите и други роднини това трябва да стане преди определено време. В противен случай „търговецът“ вече няма да пожелае „стоката“.

Момичетата, които изпитват такъв натиск от другите, могат бързо да се влюбят, за да не се открояват и да не слушат ежедневни натяквания.

Но тук влиза в действие принципът: „Бързата работа, срам за майстора”. Да, можете да се ожените „навреме“ и да имате деца. Но няма да изпитате щастие от такова решение, защото то се основава на мнението на някой друг.

Така че излезте от ролята на „продукт“, започнете да се разглеждате като човек, а не като вещ. И, разбира се, не бързайте. Тиктакащият часовник отдавна е доказал, че всяка любов и всяка здрава връзка има своето време и място. 

Причина пета: идеализиране на партньора

Разбира се, всички идеализираме партньора си в началото. Така се създава човек, който вярва (и иска да вярва) в най-доброто. Но не бива безразсъдно да смятате за истина всичко, което казва новият познат. Той може да разкаже невероятни истории за спасяване на давещи се хора, стотици скокове с парашут и милиони в банкови сметки.

Все пак винаги разделяйте информацията на две или дори на двадесет. Представителите на противоположния пол обичат да се хвалят и да преувеличават на първата среща, за да направят благоприятно впечатление.

Истинска ли е любовта от пръв поглед?

Ако преувеличенията понякога са безвредни, то лъжите, истинските лъжи, са лош партньор. И вашето идеализиране на мъж също е лъжа. Лъжете само себе си, а цената за такава измама е висока. И помнете, че не думите на човек говорят за него, а действията му и трябва да вярвате само на тях.

Причина шеста: комплексът на медицинска сестра

Някои жени страдат (или се радват) на комплекс за медицинска сестра. По някаква причина те твърдо вярват, че могат да намерят за себе си прословуто лошо момче и с любовта си да го превърнат в образец за пример. Например, той ще види каква красива дама е до него, ще оцени нейната доброта и благородство на душата и ще се промени към по-добро.

Така дамите се превръщат в лечителки, възпитателки и „домакини“ на своите гаджета, любовници и съпрузи. На практика се оказва тъжна история. Погледнете вашия човек. Той вече не е дете, а вие не сте му майка. Той вече е пораснал и има свои собствени навици, страсти, желания, фантазии и банални ежедневия.

Никакво външно усилие не може да промени възрастен, полово зрял човек, ако той не го иска. Не се опитвайте да го „лекувате“ и да го обучавате. Така само ще загубите ценно време и енергия, опитвайки се да „излекувате“ с любов нещо, което няма да се промени. Такива неща се случват в приказките. Алкохолик ще пие, а побойник ще размахва юмруци по всякаква причина.

Когато едно момиче се влюби в мъж, когото едва познава, си струва да разберете какво точно я мотивира. Тя може самостоятелно да открие причините и след това да ги „неутрализира“. Но този път може да се измине и с помощта на специалисти – психолози и психотерапевти.

Основното нещо и в двата случая е да разберете, че е необходима работа върху себе си. Без нея не можете да изградите здрави и хармонични взаимоотношения. И за да живеете дълго и щастливо в една приказка, трябва да си дадете време да опознаете своя потенциален партньор в живота и да започнете да изграждате отношения със себе си и да укрепвате психическото си здраве.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес