Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Природни средства: Ползите за организма от сок от магданоз

28 август 2024, 22:11 часа

Ярко оцветените връзки магданоз са привлекателни и пълноценни за всеки зеленчуков и плодов сок, който осигурява енергия, витамини и минерали на организма.

Сокът от магданоз може да се пие отделно или да се комбинира с други пресни сокове като ябълков, портокалов и други, които са щедри на хранителни и здравословни ползи.

Още: Лечебни билки, които ефективно пречистват панкреаса и стомаха

Една наполовина пълна чаша свеж магданоз осигурява 30 мл сок.

Ползи от витамин А

Витамин А е от съществено значение за здравето на сърцето, белите дробове и бъбреците. Той играе съществена роля за доброто състояние на очите и предпазва ретината.

Порция от 30 мл сок от магданоз изпълнява 14% от препоръчителната дневна доза от този витамин за мъжете, 18% от необходимата доза за жените, 16% за бременните жени и 10% за родилките.

Ползи от витамин С

Витамин С се разтваря във вода, така че не бива в организма на човека да има недостиг на витамин С, особено след като голяма част от него се изхвърля чрез уринирането.

Този основен витамин помага за възстановяване на уврежданията в организма, произвежда колаген за кръвоносните съдове и кожата, но също така ускорява заздравяването на рани. Витамин С служи като антиоксидант, като предпазва организма от свободните радикали и токсините от околната среда.

В количество от 30 мл сок от магданоз има 40 милиграма витамин С, което отговаря приблизително на 45% от препоръчителната доза за мъже и 50% от тази за жени. Бременните жени и бъдещите майки се нуждаят от повече витамин С.

Същото количество сок осигурява 47% и 33% от съответните препоръчителни дози от този витамин за тази категория. Тютюнопушенето намалява количеството на витамин С, затова пушачите се нуждаят от много витамин С.

Ползи от витамин К

Витамин К, който се съдържа в изобилие в билките и магданоза, предпазва организма от образуване на кръвни съсиреци. Ниските количества на този витамин могат да причинят кървене или трудно възстановяване от наранявания и рани.

Витамин К е свързан с калция за поддържане на костите и зъбите. В 30 мл сок от магданоз има 492 микрограма витамин К, много повече от препоръчителното количество на този витамин за жени и мъже.

Ползи от фолиевата киселина

Фолатът, част от групата на витамините В, подпомага функциите на клетките и тъканите. Той помага на организма да произвежда протеини, червени кръвни клетки и ДНК. Намалява риска от анемия в случаите, когато нивата на желязо в кръвта са ниски.

Фолатът е необходим за намаляване на риска от вродени дефекти. В 30 мл сок от магданоз се съдържат 46 микрограма фолат, или 11,5% от препоръчителния дневен прием за мъже и жени и над 9% от дневния прием за бременни жени и родилки.

Употреба на сок от магданоз за лечение

За да се възползвате от този лек, е достатъчно да консумирате половин чаша сок от магданоз всеки ден. Опитайте това в продължение на 20 дни и тялото ви ще бъде облекчено.

Още: Чувствате се изтощени: Яжте повече от тези храни

Информацията в тази статия има за цел да допълни, а не да замени съветите на вашия лекар и няма за цел да обхване всички възможни употреби, предпазни мерки, взаимодействия или нежелани ефекти. Възможно е тази информация да не отговаря на вашето специфично здравословно състояние. Ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес