Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Природни средства: Кои семена са най-полезни за простатата

06 септември 2024, 19:25 часа

Липсата на информация за грижите, които трябва да се полагат за превенцията на заболяване на простата е обезпокоителна. А мерките, които трябва да се вземат, особено чрез контрол на храните, са жизненоважни за предотвратяване на това заболяване. Така че, ако се справяте със симптоми на простатата, време е да погледнете храните, които ядете.

Още: Хипотиреоидизъм: Четири лесни начина за лечение у дома

Може би връзката между симптомите на увеличената простата и храната е нещо, което не ви минава през ума, но всичко, което консумирате, оказва влияние върху тялото ви. Тиквените семки се препоръчват на мъже, страдащи от простата или доброкачествена хиперплазия на простатата (ДХП).

Тиквените семки са пълни с важни хранителни вещества. Те са малки, но мощни за тялото. Ползите за здравето са големи и включват способността да се гарантира спокоен сън или здраво сърце.

Научните изследвания показват, че тези семена са особено полезни за здравето на простатата, така че се препоръчват като бърза храна за мъжете. Можете да консумирате тиквени семки сурови, печени или под формата на масло, което запазва всички ценности, които отговарят на нуждите на мъжете, страдащи от простата.

Заключения от изследвания върху простатата

Данни от експерти показват, че маслото от тиквени семки, подобрява симптомите на ДХП. Учените са стигнали до извода, че маслото от тиквени семки е безопасно и ефективно алтернативно лечение на ДХП.

Проучване установява, че маслото от тиквени семки може да блокира уголемяването на простатата. Въпросното проучване провежда изследване върху гризачи, които са инжектирани с определено количество тестостерон и блокиращо лекарство, известно като празозин.

Смята се, че тестостеронът играе основна роля в появата на ДПХ, въпреки че не е ясно защо това се случва. Цинкът има специална роля за нормалната функция на простатата. Всъщност простатата с нормален размер натрупва най-високите нива на цинк в тялото.

Данните от проучване от 2011 г. показват, че злокачествената простатна тъкан при мъже, страдащи от ДХП, съдържа по-малко цинк от тъканта на простатата с нормален размер. Проучването подчертава повишени нива на екскреция на цинк в урината.

А тиквените семки са богати на цинк. Една чаша семена осигурява почти половината от препоръчителната дневна доза цинк.

Въпреки тези открития са необходими допълнителни проучвания, за да се потвърди силната връзка между цинка в тиквените семки и здравето на простатата. Въпреки това се подчертава, че яденето на тиквени семки няколко пъти седмично може да поддържа нивата на цинк в тялото в норма.

Тиквени семки и диета

Засега няма препоръчителна стандартна доза за консумация на тиквени семки при лечение на простата. Някои лекари препоръчват шепа или няколко семена на ден, за да получите оптимални ползи за здравето.

Стремете се да купувате органични семки, отгледани без синтетични пестициди. Можете да намерите тиквени семки в различни опаковки в много магазини за био хранителни стоки.

Рискове и предупреждения

Тиквените семки са богати на фибри. Една чаша съдържа 12 грама фибри.

Още: Природни средства: Облекчаване на киселини и рефлукс

Фибрите помагат на изпражненията и предотвратяват запека. Ако консумирате твърде много наведнъж, това може да предизвика газове и подуване на корема.

Тиквените семки са с високо съдържание на калории и мазнини. Една чаша семена съдържа 285 калории и 12 грама мазнини.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес