Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ПМС не съществува: факти и митове, които всяка жена трябва да знае

22 март 2024, 14:44 часа

През последните години разговорите за менструацията и всичко свързано с този период стават все по-шумни (и отдавна закъснели, честно казано). Нищо че сме по-осведомени, митовете за менструалния цикъл продължават да битуват в ежедневието ни. И така, какво знаем за предменструалния синдром (ПМС)?

Мит: Всички жени изпитват тежък ПМС.

Истина: Не, не всички. Въпреки че може да изглежда, че буквално всяка жена, която познавате, става раздразнителна, капризна и нервна преди цикъла си, много дами преминават през това с лекота. Тук са намесени генетика, време, хранене, сън, витамините в организма, способността за релакс.

ПМС- плод на еволюцията?

Мит: ПМС не съществува. Жените го измислят, за да оправдаят лошото си настроение или характер

Истина: ПМС е група от симптоми, която включва, но не се ограничава до промени в настроението и лошо настроение гняв и раздразнителност или оттегляне и депресия.

Тук влиза в действие чистата физиология някои хормони достигат минимума си преди менструация, докато други рязко се повишават.

Ако настроението ви е толкова лошо, че ви пречи да извършвате обичайните си дейности и да функционирате пълноценно, помислете дали да не поговорите с вашия личен лекар за предменструално дисфорично разстройство (PMDD).

Факт: Симптомите на ПМС се увеличават с възрастта

Според учените симптомите на ПМС се влошават при много жени с възрастта, достигайки пик на тежест на 35-40 години.

Страдате от тежък ПМС? Опитайте ТЕЗИ храни, за да облекчите симптомите

Мит: Трябва да избягвате упражнения по време на ПМС.

Истина: Всъщност трябва да спортувате, ако това ви кара да се чувствате по-добре. Упражненията, особено нежните упражнения като ходене или йога, могат да облекчат някои симптоми на ПМС като коремни спазми или главоболие. Освен това, ендорфините, отделяни по време на тренировка, могат да подобрят настроението ви, ако се чувствате отпаднали.

Факт: Някои витамини и минерали могат да помогнат за облекчаване на симптомите на ПМС

Това е вярно! Изследванията показват, че калцият и витамин В6 могат да облекчат симптомите на ПМС - спазми, раздразнителност, подуване на корема, тревожност, умора, неконтролируемо желание за ядене и депресия. Изследванията показват смесени резултати за магнезий и омега-3 мастни киселини, но доказателствата са твърде неубедителни, за да се препоръчат окончателно тези добавки като облекчаващи ПМС.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес