Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 грешки, които пречат на съня

19 септември 2024, 20:00 часа

Много фактори могат да нарушат съня, а разбирането на често срещаните грешки може да помогне за подобряване на неговото качество. Ето шест основни грешки, които пречат на спокойния сън:

1. Непоследователен график на съня

Една от най-големите грешки, които хората допускат, е да не поддържат редовен график на съня. Лягането и събуждането по различно време всеки ден обърква вътрешния часовник на тялото (циркадния ритъм), което затруднява естественото заспиване и събуждане. Дори през почивните дни е изключително важно да поддържате постоянни часове на сън и бодърстване, за да не нарушавате цикъла на съня си. Непоследователността може да доведе до лишаване от сън и затруднения да се чувствате отпочинали.

Още: Защо често страдаме от безсъние при пълнолуние

2. Прекалено много време пред екрана преди лягане

Излагането на екрани, независимо дали става въпрос за телефон, компютър или телевизор, може сериозно да повлияе на качеството на съня. Синята светлина, излъчвана от електронните устройства, пречи на производството на мелатонин - хормонът, отговорен за регулирането на съня. Когато нивата на мелатонин са потиснати, заспиването става по-трудно, а сънят може да бъде по-малко спокоен. Експертите препоръчват да избягвате екраните поне един час преди лягане, за да помогнете на тялото си да се успокои и да се подготви за сън.

3. Кофеин и ядене късно вечер

Консумацията на кофеин или обилната храна късно вечер може да наруши способността ви да заспите. Кофеинът, който се съдържа в кафето, чая и много безалкохолни напитки, е стимулант, който може да ви държи будни часове след консумацията му. Консумирането на големи или пикантни ястия късно вечер може да причини лошо храносмилане или дискомфорт, което да затрудни отпускането и спокойния сън. За да подобрите съня си, избягвайте кофеина в следобедните часове и предпочитайте по-леки ястия вечер.

Още: Помага ли дафиновият лист при безсъние

4. Нередовна или прекомерна дрямка

Въпреки че дрямката може да е полезна за повишаване на енергията през деня, нередовната или дългата дрямка може да попречи на нощния сън. Дрямката твърде късно през деня или твърде дълго време може да затрудни заспиването през нощта и да доведе до цикъл на лоша почивка. Кратките дрямки от 20-30 минути в началото на следобеда обикновено са най-добрият начин да се заредите с енергия, без това да повлияе на нощния сън.

5. Несъздаване на благоприятна за сън среда

Обстановката в спалнята ви играе решаваща роля за насърчаване на добрия сън. Прекалено светла, шумна или неудобна стая може да затрудни заспиването или задържането на съня. Фактори като подходящ матрак, възглавници, стайна температура и контрол на шума допринасят за благоприятна за сън среда. Помислете за използване на затъмняващи завеси, машини за бял шум или регулиране на температурата, за да създадете по-комфортна обстановка за сън.

Още: Всеки ден яжте този плод - подобрява съня, облекчава стреса и запазва зрението до старостта

6. Високи нива на стрес

Стресът е често срещана причина за проблеми със съня. Когато умът е изпълнен с тревоги или безпокойство, е трудно да се отпуснете достатъчно, за да заспите. Хроничният стрес също може да доведе до безсъние. За да се справите със стреса преди лягане, помислете за техники за релаксация като дълбоко дишане, медитация или водене на дневник, за да успокоите ума и да се подготвите за спокоен сън.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес